MedWatch

Nanoscanner skal afsløre gigtens gåde

Knivskarpe 3D-billeder fra en nanoscanner, som er 20 gange mere præcis end CT-scannere, skal give forskere på Odense Universitetshospital mulighed for at udvikle bedre gigt-behandlinger.

Foto: Colourbox

Den begrænser sig ikke til kun at kunne afsløre den svampede indre del af knoglen, som de traditionelle mikro-CT-scannere kan. En nanoscanner til 3 mio. kr. kan med en opløsning på 500 nanometer se patienternes hårde, ydre knoglevæv i en detaljeringsgrad uden sidestykke.

Den skal forskere på Odense Universitetshospital (OUH) benytte til at udvikle nye og forbedrede behandlinger og diagnosticeringsmetoder til gigtpatienter.

”Vi kan gå meget dybt i celleniveau, hvor vi med den tidligere scanner kun kunne gå ned i mikroniveau. Så vi kan scanne kortikalknoglen, så vi meget tydeligt kan se de her mikrobrud. Dem kan vi ikke belyse med en mikro-CT-scanner,” siger forskningslektor ved OUH Ming Ding, der er leder af projektet, til Ingeniøren.

Kun to eksemplarer

Nøglen til at levere den ultrahøje opløsning ligger ikke i selve teknologien, men i komponenterne. Det forklarer Daniel Torre fra det schweiziske firma Scanco Medical, der har fremstillet de kun to eksemplarer af scanneren, der findes i Europa. Til en så høj opløsning skal de enkelte komponenter leve op til meget høje krav.

”Røntgenrøret skal levere en meget stabil og uhyre præcis fokal-plet, de aktive komponenter såsom motorer og skinner skal have meget, meget lidt slør, og detektoren skal have mange pixels, men skal stadig kunne tilegne sig mange signaler på meget kort tid,” siger han.

Man er dog forsat langt fra løse gigtens gåder på en måde, så det kommer de mange gigtpatienter til gavn, da det er basal forskning i første omgang.

Se grafikken over, hvordan scanneren fungerer på Ing.dk her.

 Forskere advarer mod populært gigtmiddel

 Medicinalfirmaer ønsker forsat forskning med gigtmedicin 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier