Dansk direktør i kinesisk firma: Hav en Kina-strategi klar

Den danske direktør i en stor kinesisk lægemiddel-virksomhed, Peter Halkjær-Knudsen, fortæller i et interview om den fremadstormende kinesiske lægemiddelindustri. Og kineserne har slet ikke lyst til at blive hverken europæere eller amerikanere. Jo hurtigere, man respekterer det, jo bedre, siger han.

Medicinal- og biotekbrancherne bør i dag have en klar strategi for, hvordan de vil forholde sig til det stærkt voksende kinesiske marked.

Inden for lægemidler er adskillige kinesiske milliardvirksomheder, hvis navne er langt de fleste ubekendte, hastigt på vej til et nyt niveau, hvor de selv forsker og udvikler medicin.

Og med massiv regeringsopbakning til offentlig forskning og masser af offentlig kapital i ryggen har kinesiske universiteter penge til at bygge pilotanlæg og gennemføre forskning, der er langt mere avanceret ”end nogen her kunne drømme om.”

Det er budskabet fra den danske direktør i den store kinesiske Contract Research Organisation (CRO), ChemPartners Europa-division, Peter Halkjær-Knudsen. Han har i flere år gennemført et hav af rejser til Kina og kender markedet bedre end de fleste danskere.

Undervurdér ikke Kina

”Farma i Kina er ikke bare kopi, og man skal passe på med at se på det kæmpestore land som ét forretningsområde. Der er virksomheder i Kina, der har milliarder i omsætning, som man aldrig har hørt om; de har måske levet af at lave infusionsvæsker og traditionel kinesisk medicin i mange år og tjent gode penge. Nu skal de finde ud af, hvad der er deres næste niveau,” siger Halkjær-Knudsen i et interview med MedWatch.

Han tilføjer, at kineserne bl.a. arbejder med isolering af  aktive stoffer i traditionel kinesisk medicin, naturlægemidler og kosttilskud, hvor de har tusinder af års erfaring. Ikke alt virker, men noget gør, og her kan de ekstrahere det aktive stof og lave det til traditionel medicin i vestlig forstand.

Mange vestlige samarbejder

Direktøren fremhæver også det stærkt voksende antal samarbejder, som vestlige firmaer indgår med de fremadstormende kinesiske universiteter, der bl.a. har store ekspertiser og meget forskning inden for diabetes, CNS og kardiovaskulære sygdomme.

En super-professor i Kina kan sagtens have 50 professorer under sig, og udstyr som på de bedste universiteter i Vesten. Grundet byernes størrelse har man også mulighed for at centralisere behandlingerne så Kina bl.a. har et cancerhospital, der næppe findes større andre steder i verden, og som har mulighed for et meget udvidet offentligt-privat forsknings samarbejde.

 ”Vi kan som eksempel modtage friske tumorer flere gange om ugen til vor egen forskning inden for onkologi og ”translational medicine," pointerer Peter Halkjær-Knudsen.

Forskere er parate til at søge nye veje

”De folk, der kommer fra kinesiske universiteter er generelt meget dygtige; men de er typisk meget højt specialiserede og ofte med lille hands-on erfaring grundet de store klasse kvotienter og meget en-vejs undervisning," fortæller han og tilføjer:

"Da det er et nyt uddannelsesystem, er  der ikke mange traditioner og ”sådan gør vi ikke her” - der er stor åbenhed over for at prøve nye ting. Og går det galt, prøver man noget andet; man kan altid sætte fem-ti post-docs på et projekt i Kina, hvor lønniveauet for nye P.hd’ere er lavt, og produktiviteten er enorm: Konkurrencen har været benhård hele vejen op igennem skolesystemet.”

Patenter strammes op

På patentområdet har kineserne gradvis strammet lovgivningen. Fra stort set ikke at have en lovgivning på området til at have en ny lov, der beskytter intellektuelle værdier

”Hvis du tager tysk, engelsk og amerikansk patentlovgivning og ser det samlet, så er der ingenting i den kinesiske lovgivning, der vil mangle eller overraske dig, for de tre regelsæt er meget af det, kineserne har skrevet ind i deres eget regelsæt. Og Kina har også generelt taget lært af erfaringerne fra amerikanske og europæiske sundhedsmyndigheder,” forklarer direktøren.

Han pointerer, at man ”kan stole på” patenter, der er udtaget i Kina. Men firmaer skal huske at have en patentstrategi for Kina – det er et voksende marked, og skal man have del i det, skal man sikre sine rettigheder.

"Dette gælder både for IP, dvs. imaterielle rettigheder, der er udviklet i Vesten, og for IP der er udviklet i Kina enten alene, i samarbejde med universiteter eller via en CRO.

Chempartner arbejder tæt sammen med mere end 10 universiteter, og har klare aftaler om IP, det er en forudsætning hvad enten man arbejder i USA, Europa eller Asien. Virksomhederne i Vesten bør ikke alene have en generel strategi for Kina, men også en patentstrategi, hvor man allierer sig med et dygtigt patentbureau,” siger han.

Kinesere vil forblive kinesere

Kina fungerer på overfladen meget som et vestligt land, men tag ikke fejl, fremhæver han. Kina er en nation der bare er kæmpe stor. Et område som fra Nordkap til Marokko kan ligge indenfor Kinas grænser. Ligesom man har store forskelle fra Agadir til Århus, så skal man også forvente store forskelle i Kina, som han udtrykker det.

”Lige nedenunder en hyper moderne overflade i Shanghai er det altså et Kina, der fungerer meget traditionelt, baseret på personlige relationer. Deres risici er velkalkulerede, de smider ikke bare penge til højre og venstre, men tjekker omhyggeligt, hvem man har fat i.

Det hele er dybt professionelt, men fungerer på en anden måde end herhjemme. Og kineserne har hverken lyst til at blive europæere eller amerikanere – i Kina fungerer tingene på kinesisk. Jo hurtigere, man respekterer det, jo bedre.”

 

 Dansk sundhedsindustri tidobler eksport til BRIK-lande 

 2.000 anholdt i Kina i sag om forfalsket medicin

 Novo: Tilskudstab vil få salg i Kina til at falde 10 pct 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også