Dansk sundhedsindustri tidobler eksport til BRIK-lande

Den danske eksport til vækstmarkederne er tidoblet på 10 år, viser nye tal. Til gengæld går det det skidt på de nærtliggende markeder.
Foto: Novo Nordisk / PR
Foto: Novo Nordisk / PR
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Den danske eksport af sundhedsrelaterede velfærdsløsninger har oplevet et sandt væksteventyr i BRIK-landende, Brasilien, Rusland, Indien og Kina. Her er eksporten tidoblet over 10 år, så den nu er på 6,4 mia. kr., skriver Berlingske på baggrund af tal fra Dansk Industri.

Alene eksporten til Kina udgør 2,9 mia. kr.

"Det cementerer Kinas vigtige position for dansk eksport. Derfor er det også afgørende, at vi styrker erhvervsrelationerne med Kina, som vi senest så med den kinesiske præsidents besøg i Danmark og så vores genbesøg i næste uge. Det skal vi holde fokus på," siger Tine Roed, direktør i DI til avisen.

Sakker bagud i Europa

Til gengæld går det ikke så godt på de europæiske markeder, hvor den danske sundhedsindustri på det seneste har tabt markedsandele. Det er ifølge Tine Roed alvorligt, fordi industriens eksport udgør 13 pct. af den samlede danske eksport, og hun foreslår et bedre samarbejde mellem det offentlige og private som en løsning.

Markedet for sundhed er et marked i stor vækst, og EU venter, at udgifterne til sundheds og ældrepleje vil stige med 480 mia. kr. over ti år, mens Kina har varslet investeringer i området for 280 mia. kr. frem mod 2015.

Derfor skal de danske virksomheder være ekstra oppe på dupperne for at få del i væksten, og det stiller krav til Danmark som samfund, påpeger Tine Roed.

"Når vi ved, at det er er marked, der vil opleve så markant vækst, forstærker det blot behovet et fokus på at fastholde og udvikle den danske styrkeposition. I kølvandet på de store investeringer, der foretages herhjemme i sundhedssystemet, skal man bruge Danmark som et udstillingsvindue. Vise, at de produkter, der udvikles, tages i brug og fungerer på hjemmemarkedet. Ellers bliver det sværere at eksportere til andre lande, siger DI-direktøren til Berlingske.

Den samlede danske sundhedseksport er i dag på 81,28 mia. kr.

 Dansk medicinaleksport godt fra start i 2012

 Danske fingre i Kinas grå guld

 Sundhedsvirksomheder tror på aftale-effekt

 Øget fokus på eksport skaber rehab-fremgang

 Kinesisk patentaftale i hus 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også