Novo: Tilskudstab vil få salg i Kina til at falde 10 pct

Novo Nordisk har vurderet forskellige scenarier for, hvor meget salget i udlandet vil falde, hvis de danske myndigheder begrænser tilskuddene til diabetesmedicin.

MedWatch bragte i sidste uge en artikel om Medicintilskudsnævnets formand, der tror på, at tilskuddet til ny, dyr insulin bliver begrænset.

Novo Nordisk er dog ikke i tvivl om, at sådan et skridt vil få medicinalgiganten til at nedjustere forventningerne til salget i fx Kina med 10 pct.

”Der er ingen tvivl om, at hvis der kommer et negativt indgreb i vurderingen af et lægemiddel i Danmark, eller prisen eller tilskuddet bliver sænket, så vil det have stor effekt i udlandet. Det er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden, men effekten kommer på sigt,” sigger Søren Niegel, direktør i Novo Nordisks skandinaviske datterselskab, til Berlingske. 

Mange lande, ikke mindst på de nye markeder i Asien og Sydamerika, bruger et såkaldt country-of-origen-princip. Når landet skal godkende ny medicin, ser de på, om hjemlandet har godkendt lægemidlet og taget det i brug, samt på prisniveau og i hvilket omgang midlet får offentligt tilskud.

Novo Nordisk solgte diabetesmedicin for 5 mia. kr. i Kina i 2011, hvor moderne insuliner er den primære bidragsyder til en vækst på 10 pct. fra sidste år.

 Formand: Der kommer ændringer på diabetestilskuddet

 Medicoselskab rejser kritik af regionernes budgethensyn 

 Industri efterlyser prisguide til medicintilskud 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også