Novo foreslår fælles nordisk børs

Novo Nordisk Finansdirektør foreslår en fælles nordisk børs for at dæmme op for selskabets store vægtning i C20-indekset. Han løfter samtidig noget af sløret for, hvordan selskabet plejer investorer.
Jesper Brandgaard, Novo Nordisk
Jesper Brandgaard, Novo Nordisk
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Norden bør have en fælles nordisk handelsplads, når det gælder handel med aktier. Det siger finansdirektør i Novo Nordisk, Jesper Brandgaard, til Berlingske.

"Jeg ville mere og mere ønske, at man fra investorernes og myndighedernes side på sigt i højere grad betragtede det nordiske område som en samlet, større markedsplads, som Novo Nordisk så udgjorde en eller anden andel af. Så kunne man lave maksimal eksponering af det enkelte selskab ud fra et større område. Det kan godt være, at Danmark set med internationale investorøjne begynder at være for lille," siger Jesper Brandgaard.

Han understreger, at selskabet ikke nærer et ønske om at vægte særlig stort i et særligt indeks.

Ifølge Bjørn Sibbern, der er adm. direktør for Nasdaq OMX København, er den nuværende konstruktion dog tæt på at være den bedst mulige. Børserne i Helsinki, Stockholm og København drives nemlig i vid udstrækning efter harmoniserede regler.

Han fortæller til Berlingske, at man som udgangspunkt altid er åbne for nye forslag, men at der er en række barrierer såsom valutaforskelle og regelforskelle, som man skal tage hensyn til.

Ser mod London

Jesper Brandgaard understreger, at det ikke er et problem for hverken Novo Nordisk eller selskabets store internationale investorer, at selskabet vægter tæt på halvdelen i det danske C20-indeks.

"Hovedparten af de investorer, jeg taler med, er uden for Danmark, og for dem er det ikke noget, som overhovedet fylder i deres univers. De ser alle sammen på, hvordan de er vægtede i forhold til et Morgan Stanley-indeks for Europa eller for hele verden, og så kigger de på, hvilken vægt de skal have i farma i forhold til det. Derefter vælger de, hvilke farmaselskaber der skal indgå i deres portefølje. Så for dem er det lige meget, hvilken vægt Novo Nordisk tilfældigvis har i Danmark i forhold til et stort shippingselskab eller et bryggeri," siger Jesper Brandgaard.

Derfor ligger en stor del af Novo Nordisks investorepleje også uden for landets grænser, og særligt i London, hvor en lang række af de store amerikanske, asiatiske og mellemøstlige investorer er repræsenteret.

Nært benchmark

For at sikre en god investorepleje sammenligner Novo Nordisk sig da heller ikke med andre danske selskaber men med 14 af de største medicinal-og biotekselskaber i verden.

Samtidig arbejder selskabet med et såkaldt "nært benchmark", som indeholder de fem største europæiske, børsnoterede farmaselskaber: AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Sanofi, Roche og Novartis. For her ligger den klart største konkurrence i forhold til investorernes gunst.

"Når vi skal se på, hvordan vi håndterer investor relations, sammenligner vi os for eksempel med de fem store europæiske farmaselskaber. Jeg oplever også, at det typisk er de fem selskaber, som investorerne overvejer som alternativer til at investere i Novo Nordisk. Derfor er det vigtigt, at vi kan sige, at vores kommunikationspolitik, investorernes adgang til at tale med ledelsen og vores disclosure-niveau er lige så god eller bedre end deres," siger Jesper Brandgaard til Berlingske.

 Novo Nordisk er for stor til den danske børs

 Novo Nordisk sætter kursrekord hver femte dag

 Biotek er lotteri-agtigt som investering

 Bioteks børsværdi er raslet ned

 Nordea: Novos kursrekorder stilner af

 Skæbnedag venter Novo-aktien 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også