MedWatch

Biotek er lotteri-agtigt som investering

Private investorer kan ikke gennemskue biotekselskaberne, og når chancen for at nå i land med et lægemiddel, bliver investeringen det rene lotteri, mener økonom.

Foto: Genmab/PR

For private investorer kan en investering i biotek-branchen bedre sammenlignes med en lodseddel end med en klassisk investering. Det vurderer investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, over for Ritzau Finans.

"Selvom afkastet kan være astronomisk er muligheden for at nå det forjættede land og lave en "blockbuster" - altså et lægemiddel, der sælger for over 1 mia. dollar - alt for lille. Det potentielle afkast står simpelthen ikke mål med risikoen," siger Per Hansen til Ritzau Finans.

Han påpeger, at man - når en investeringsportefølje skal sammensættes - hæver risikoen voldsomt, hvis man starter med at fylde sit portefølje "nedefra". Det vil sige, at man køber aktier først, i stedet for først at tage sig tid til at overveje og planlægge, hvor stor en del af investeringen, der skal udgøres af stats- og virksomhedsobligationer, aktier og andre investeringsmidler.

"Hvis man gør det, så er der en god chance for, at man ender med en bunke aktier, hvis risikoprofil er noget til den forskruede side. Altså hvor man kommer ud med en risiko, som er meget, meget større i den virkelige verden og end de risikoprofil-tests, man kan tage på hjemmesider og i banker."

Biotek er særlig slemt

Og her er særligt biotek-branchen slem, da det er en af de brancher, hvor der er størst usikkerhed i forhold til, om en ny idé når igennem samtlige tests og ender som et færdigt produkt og dermed giver et afkast.

"Man ved, at Carlsberg laver og sælger øl. Det kan godt være, de sælger lidt færre øl fra år til år, men man ved, de kommer til at sælge øl. Det samme gælder for Mærsk - det kan godt være, de transporterer lidt færre containere rundt, men man kan være sikker på, at der bliver flyttet ting rundt," siger Per Hansen til Ritzau Finans.

Og det er til at forstå, mener Per Hansen. Han understreger også, at manglende lægefaglig indsigt hos investorerne udgør en risiko i sig selv, da investorerne har en tendens til kun at "kigge på venstre side af ligningen" og ikke anerkender oddsene for, at forskning er forgæves.

"Investorerne har - ligesom jeg - ikke den lægefaglige indsigt, og det er jo absolut ikke fordi, at folk, der investerer eller forsker, ikke er dygtige. Men de odds, man har, når man investerer i de her, de er så ringe, at der skal - om ikke små mirakler - så en solid omgang held til, at det bliver til noget," siger Per Hansen.

Lang tidsramme

Med en gennemsnitlig tidsramme fra idé til projekt i biotek-branchen er på 10-12 år er der simpelthen for mange ting, der kan gå galt, før et eventuelt produkt når til fase-3 tests. Især når det kommer til de mindre biotek-selskaber som Neurosearch, Genmab og Topotarget.

"Selvom man som lille biotek-virksomhed er heldig, dygtig og arbejder hårdt, så er der jo også løbende en stor risiko for, at spillerne fra "Big Pharma" som Novo, Lundbeck, Pfizer eller en af de andre får den samme idé, og bruger nogle af deres personelle og finansielle ressourcer på at udmanøvrere de små firmaer," siger Per Hansen.

Det kan i princippet være en god forretning for investorer, men medicinalbranchen er stor og ressourcestærk, hvilket kan medføre nogle andre fremgangsmåder på markedet, end man er vant til at se.

"Investorerne håber jo på, at Big Pharma køber nogle af de små firmaer i stedet for at investere i forskningen selv. Men det sker altså relativt sjældent. Det har nogle ressourcer, som gør, at de måske kan tillade sig noget, der giver dem en ressourcemæssigt og komparativ fordel," siger Per Hansen uden at uddybe yderligere.

Seneste dage viser risiko

Han konkluderer, at de seneste dages udvikling i aktiekurserne hos Neurosearch og Genmab, tydeligt understreger den uforholdsmæssigt store risiko forbundet med den ellers hypede biotek-branche.

"Mit budskab er, at der i branchen er 10-12 år fra man føder idéen til produktet kommer ud. Og det er en lang vej, hvor der er mange ting, der kan gå galt. Så risikoen står ikke mål med det potentielle afkast, og derfor skal man sammensætte sin aktieportefølje med et minimum af biotek aktier. Jo mere, ens portefølje kan afspejle sammensætningen af markedet i virkelighedens verden, jo bedre," afslutter Per Hansen.

 Bioteks børsværdi er raslet ned

 Ny skatteregel kan sende biotek på flugt

 De nye biotek-børsintroduktioners stille fremmarch 

 De tjener penge i medicinalindustrien

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier