Avis: Apotekeres medicinalaktier giver interessekonflikt

Ifølge Ekstra Bladet har 17 af landets apotekere en eller flere aktieposter i medicinalfirmaer. Forbrugerrådet og ekspert kalder situationen ikke-optimal, mens apotekerne afviser interessekonflikt.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En række af landets apotekere har et forklaringsproblem. Det mener Ekstra Bladet i hvert fald i dagens avis, hvor man via data fra Sundhedsstyrelsen har fundet frem til, at 17 apotekere har en eller flere aktieposter i medicinalselskaber.

Det drejer sig om selskaber som Lundbeck, Novo Nordisk, ALK-Abelló, Pfizer, Astrazeneca og Eli Lilly.

Forbrugerrådets sundhedspolitiske medarbejder, Sine Jensen, ser de økonomiske bånd til medicinalindustrien som et problem.

Sår tvivl om faglig vurdering

"Forbrugerne skal kunne være 100 procent sikre på, at det er den faglige vurdering, der ligger bag, når apoteket rådgiver, og det kan der sås tvivl om i de her tilfælde, hvilket selvfølgelig ikke er optimalt," siger hun til Ekstra Bladet.

Professor Mickael Bech fra Center for sundhedsøkonomisk forskning på SDU mener, det er naivt, hvis apotekere tror, at de ikke bliver påvirket af have interesser i medicinalfirmaer.

"Der skal ikke så meget til, før man ubevidst vælger et bestemt produkt, og det udnytter medicinalindustrien. Generelt er der en høj grad af regulering og transparens i apotekerverdenen. Men det er klart, at de potentielt er i samme fare for at blive påvirket, som vi i flere år har hørt om i forhold til læger."

Kan ikke påvirke aktiekurs

Formanden for landets apotekere, Niels Kristensen, kan ikke se en potentiel interessekonflikt i, at nogle apotekere har aktier i medicinalfirmaer

"På receptsiden er det jo ikke os, der påvirker, hvad folk får, og jeg tror heller ikke, at et apoteks udleveringsmønster kan påvirke eksempelvis Novo Nordisk aktiekurs," siger han og påpeger, at evt. aktieposter skal indberettes til Sundhedsstyrelsen, som tager stilling til, hvorvidt det er problematisk.

MedWatch har tidligere skrevet om, at en række apoteker med fuldt overlæg fravælger at købe de billigste produkter til danskerne.

Du kan læse mere om sagen her: Apoteker gransket for lyssky forretningsforhold

 Regeringspartier vil til bunds i apotekssag

 Nomeco-chef klandrer kopifirmaer for apotek-mistanke

 Apotekerforening: Ministeriet må komme ind i kampen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også