MedWatch

Avis: Apotekeres medicinalaktier giver interessekonflikt

Ifølge Ekstra Bladet har 17 af landets apotekere en eller flere aktieposter i medicinalfirmaer. Forbrugerrådet og ekspert kalder situationen ikke-optimal, mens apotekerne afviser interessekonflikt.

Foto: Colourbox

En række af landets apotekere har et forklaringsproblem. Det mener Ekstra Bladet i hvert fald i dagens avis, hvor man via data fra Sundhedsstyrelsen har fundet frem til, at 17 apotekere har en eller flere aktieposter i medicinalselskaber.

Det drejer sig om selskaber som Lundbeck, Novo Nordisk, ALK-Abelló, Pfizer, Astrazeneca og Eli Lilly.

Forbrugerrådets sundhedspolitiske medarbejder, Sine Jensen, ser de økonomiske bånd til medicinalindustrien som et problem.

Sår tvivl om faglig vurdering

"Forbrugerne skal kunne være 100 procent sikre på, at det er den faglige vurdering, der ligger bag, når apoteket rådgiver, og det kan der sås tvivl om i de her tilfælde, hvilket selvfølgelig ikke er optimalt," siger hun til Ekstra Bladet.

Professor Mickael Bech fra Center for sundhedsøkonomisk forskning på SDU mener, det er naivt, hvis apotekere tror, at de ikke bliver påvirket af have interesser i medicinalfirmaer.

"Der skal ikke så meget til, før man ubevidst vælger et bestemt produkt, og det udnytter medicinalindustrien. Generelt er der en høj grad af regulering og transparens i apotekerverdenen. Men det er klart, at de potentielt er i samme fare for at blive påvirket, som vi i flere år har hørt om i forhold til læger."

Kan ikke påvirke aktiekurs

Formanden for landets apotekere, Niels Kristensen, kan ikke se en potentiel interessekonflikt i, at nogle apotekere har aktier i medicinalfirmaer

"På receptsiden er det jo ikke os, der påvirker, hvad folk får, og jeg tror heller ikke, at et apoteks udleveringsmønster kan påvirke eksempelvis Novo Nordisk aktiekurs," siger han og påpeger, at evt. aktieposter skal indberettes til Sundhedsstyrelsen, som tager stilling til, hvorvidt det er problematisk.

MedWatch har tidligere skrevet om, at en række apoteker med fuldt overlæg fravælger at købe de billigste produkter til danskerne.

Du kan læse mere om sagen her: Apoteker gransket for lyssky forretningsforhold

 Regeringspartier vil til bunds i apotekssag

 Nomeco-chef klandrer kopifirmaer for apotek-mistanke

 Apotekerforening: Ministeriet må komme ind i kampen

Mere fra MedWatch

Bioneer indgår partnerskab med Novo-støttet DTU-forskningsenhed

Kontraktforskningsvirksomheden Bioneer har indgået et strategisk partnerskab med DTU-baserede og Novo-støttede National Biologics Facility (NBF), som yder services for medicinalfirmaer fra tidlig opdagelse af lægemidler til præklinisk udvikling. Med aftalen fordobler Bioneer sin proteinproduktionskapacitet, og faciliteter til at fremstilling bygges nu hos både NBF og Bioneer.

WS Audiologys topchef kender intet til EQT's exit-planer

Den normale tidshorisont for kapitalfonden EQT's ejerskab er ved at nærme sig, når det kommer til WS Audiology, men ifølge høreapparatselskabets adm. direktør Eric Bernard, er der endnu ikke nogen klarhed om hvornår, der eventuelt skal ske ændringer.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier