MedWatch

Apoteker gransket for lyssky forretningsforhold

Stik imod lovgivningen tyder det på, at mange danskere ikke får tilbud om at købe det billigste lægemiddel, når de henter medicin på apotekerne. Det fremgår af hidtil hemmeligholdt mail-korrespondance, der også fremhæver, at apotekernes indkøbsprocesser "ikke tåler dagens lys".

En række apoteker fravælger med fuldt overlæg at købe de billigste produkter til danskerne. Samtidig sås der tvivl om, hvorvidt apotekerne stik imod lovgivningen undlader at oplyse kunderne om det, hvis de kan få medicinen til en billigere pris.

Det fremgår af en hidtil hemmeligholdt mail-korrespondance, som MedWatch er kommet i besiddelse af. Her har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Sundheds- og Forebyggelsesministeriet, Danmarks Apotekerforening og grossisten Nomeco udvekslet mails, der klarlægger nogle mistænkelige forhold omkring apotekerbranchen.

”Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen [har] i forlængelse af en kontrolundersøgelse konstateret, at en række apotekere indkøber medicin på en måde, hvor de bevidst fravælger at købe det billigste produkt,” skriver Per Okkels, departementchef i Sundheds- og Forebyggelsesministeriet, til Apotekerforeningen.

Apotekerne har ifølge loven forpligtet sig til at tilbyde det billigste produkt, der bliver udbudt, til kunden - også selvom de ikke har det liggende på lageret. Men uanset hvad, må apotekernes indkøb ikke være styret af andre forhold, end at gøre det billigst muligt for kunden.

Tåler ikke dagens lys

I en mail til Dan Rosenberg Asmussen, Danmarks Apotekerforenings viceadministrerende direktør, fremhæver direktør i Nomeco Peter Lørup, at nogle apotekers indkøb er styret af hensyn, der "ikke tåler dagens lys".

Det er en for apotekerne stærkt belastende kommentar, som myndighederne ønsker at få forklaret.

”Apotekerforeningen bedes kommentere og forklare, hvad der kan ligge bag denne formulering,” skrev Per Okkels til Danmarks Apotekerforening d. 8. maj.

D. 29. maj svarede Peter Lørup med: ”Nomeco finder i udgangspunktet ikke, at ministeriet kan have interesse i Nomecos løse spekulationer, idet de ikke kan tages til indtægt for apotekernes faktiske bevæggrunde.”

Ignorerer sin pligt

Ifølge korrespondancen mellem Sundheds- og Forebyggelsesministeriet og apotekerforeningen er det Per Lørups opfattelse, at apoteker, der ikke har købt det billigste produkt, heller ikke tilbyder kunden at skaffe det produkt, selvom de har pligt til det.

Peter Lørup afviser dog blankt, at han skulle have nogen viden om det, og at han tager afstand fra ministeriets udlægning.

”Jeg har ingen viden om, hvordan apotekerne ekspederer forbrugerne, og hvad de oplyser om,” skriver han.

Politisk forudsætning

Ifølge apotekerlovens § 11 har apotekerne pligt til at informere om lægemidler, herunder om priser på apoteksforbeholdte håndkøbslægemidler. Derudover har apotekerne pligt til at informere om eventuelt billigere lægemidler.

”En af de politiske forudsætninger for apotekervæsenet, som det ser ud i dag, er lave priser og uafhængig og uvildig lægemiddelinformation fra apotekerne, herunder også om priser på lægemidler,” skriver Per Okkels i en mail.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil hverken be- eller afkræfte, om styrelsen er i færd med at undersøge apotekernes indkøbsforhold. Generelt er det heller ikke kutyme for styrelsen at offentliggøre informationer om igangværende kontrolundersøgelser, heller ikke om de er blevet sat i værk.

MedWatch følger op på sagen.

Læs også:

 Apotekerforening: Ministeriet må komme ind i kampen

 Nomeco-chef klandrer kopifirmaer for apotek-mistanke 

 

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 

Mere fra MedWatch

FDA godkender mikrobiommiddel fra Ferring

Medicinalselskabet Ferring Pharmaceuticals har fået amerikansk godkendelse af sin biologiske kandidat mod tarminfektioner med den ondartede bakterie clostridium difficile.

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier