Novo tjener tykt på europæisk gældskrise

Novo Nordisk står til at score kassen på den europæiske gældskrise, viser beregninger, og det tyder på, at medicinalkoncernen får milliardmedvind til resultatet.
Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Af Ritzau Finans

Selvom krisen har givet problemer for indtjeningen i Sydeuropa og især Grækenland, giver de afledte effekter af krisen en voldsom påvirkning af Novo Nordisks største faktureringsvalutaer.

Novo Nordisks eksponering mod amerikanske dollar, kinesiske yuan og især japanske yen giver således en medvind til resultatet af den primære drift i størrelsesordenen 1,4 mia. kr. Det viser beregninger foretaget af Ritzau Finans.

Baggrunden er den danske krones tætte binding til euro. Og da euro er svækket markant, i takt med at gældskrisen får investorer til at afvikle euro-denominerede investeringer for i stedet at søge mod sikre lande, er kronen parallelt svækket over for de store valutaer.

I Novo Nordisks regnskab for første kvartal, der blev offentliggjort for bare en god måneds tid siden, oplyste koncernen, at en 5 pct.s afvigelse i dollar, yuan (som er afdækket via dollar) og yen vil betyde et udsving i selskabets primære drift på henholdsvis 775 mio. kr., 100 mio. kr. og 170 mio. kr.

Og da dollar siden regnskabsdagen - den 27. april - er styrket 6,4 pct., mens yen-kursen er øget hele 8,9 pct., står Novo Nordisks drift til at skulle justeres med over 1,4 mia. kr. i opadgående retning i år bare som effekt af valutakursudsvingene.

Valutakronerne forsvinder

Desværre får medicinalkoncernen ikke umiddelbart glæde af den stærkt forbedrede drift, da de mange rare valuta-kroner forsvinder i tab på finansposterne i det kommende regnskab. Det skyldes, at Novo Nordisk har besluttet at kurssikre valutaeksponeringen og hele årets forventede valutastrømme er kurssikret for længe siden.

Alligevel står Novo Nordisk til at profitere af omstændighederne, da ledelsen allerede sidste sommer forudså en svækkelse af euro og derfor reducerede afdækningsperioden til 12 måneder - en reduktion der siden er yderligere afkortet til 11 måneder. Det betyder, at medicinalselskabet vil få glæde af de nuværende høje dollar og yenkurser til næste år, hvor effekten vil slå igennem helt ned til bundlinien.

Novo reddet i græsk konflikt 

Grækenland: Medicinalfirmaer arbejder på nødplan

Gældslandene skylder medicinalfirmaer milliarder

Big Pharma forsøger at lindre gældskrise-smerten  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også