MedWatch

Grækenland: Medicinalfirmaer arbejder på nødplan

Internationale medicinalfirmaer arbejder sammen med europæiske myndigheder om en nødplan, der skal sikre grækerne medicin, selv om landet går statsbankerot.

Foto: /ritzau/Thomas Borberg

Ifølge kilder i medicinalindustrien ser producenterne nærmere på erfaringerne, som man fik ved Argentinas kollaps i 2002, hvor flere firmaer gik med til at blive ved med at levere medicin til landet uden at få betaling for det i en periode.

Chefer i flere ledende medicinalfirmaer - især dem med hovedkvarter i Europa - er under pres for at forhindre en sundhedskatastrofe, som truer, hvis den græske import rammes af en eventuel devaluering i tilfælde af, at grækerne tvinges ud af eurosamarbejdet.

"Medicinalvirksomheder kan føle sig moralsk forpligtet til at fortsætte med at levere livsvigtig medicin til Grækenland i tilfælde af en statsbankerot," siger Simon Friend, der er farmaceutisk chef i PricewaterhouseCoopers.

"Fordi skaden på deres omdømme, vil jeg tro, kan være større end de økonomiske omkostninger," tilføjer han.

I alarmberedskab

Selv om der stadig arbejdes på planerne, er idéen at være forberedt, så man med meget kort varsel kan levere livsnødvendig medicin i nogle måneder.

Richard Bergstrom, der er generaldirektør i den Europæiske Sammenslutning af Farmaceutiske Industrier og Foreninger, bekræfter, at gruppen diskuterer situationen i Grækenland, men ville ikke komme med detaljer om planerne.

"Vi er selvfølgelig i alarmberedskab og taler med forskellige folk om situationen. Vi har tæt kontakt til EU-kommissionen og den græske arbejdsgruppe, der overvåger udviklingen," siger Richard Bergstrom.

EU oprettede arbejdsgruppen sidste år under ledelse af Horst Reichenbach for at hjælpe grækerne med at tackle gældskrisen.

Grækenland importerer næsten al medicin og er særlig afhængig af dyre originalprodukter i forhold til billigere kopiprodukter, hvilket betyder, at omkostningerne er relativt høje i forhold til indbyggertallet.

Mere fra MedWatch

Lars Rasmussen advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

FDA godkender booster-vacciner til babyer

Sundhedsmyndighederne i USA har godkendt Modernas og Pfizer/Biontechs coronavaccine, der er rettet mod børn helt ned til seks måneders alderen til brug som booster.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier