Lundbeck kan gen-chippe depressive patienter om ti år

Om et årti forventer Lundbeck ved hjælp af en enkelt blodprøve at kunne fortælle depressive patienter præcis, hvilken type medicin der virker på dem. Det danske medicinalselskab er dog blevet overhalet indenom i første runde.
Foto: Helle Arensbak / Jyllands-Posten
Foto: Helle Arensbak / Jyllands-Posten

Der findes en palet fuld af medicin mod depression, men lægemidlerne virker oftest kun på et mindre udsnit af patienterne. Lundbeck er i fuld gang med at finde en metode, hvorpå man via en blodprøve kan finde ud af, hvorvidt en patient lider af depression – og hvilken type depression, det handler om.

”Det arbejde, vi har lavet internt, viser, at depression ikke kun er en sygdom. Det er en række forskellige sygdomme. Der forventer jeg, at en af de ting, der er på vej, er lægemidler målrettet til de bestemte typer af patienter,” siger Peter Høngaard Andersen, der står i spidsen for eksterne forskningspartnerskaber og patenter i Lundbeck, til MedWatch.

Det har taget adskillige år at acceptere, at depression er en biologisk sygdom og ikke ”bare” noget på sjælen. Derfor har man også i mange år fokuseret på at symptombehandle  i stedet for at kortlægge de mange forskellige depressions-sygdomme, der giver de samme symptomer.

Den helt rigtige behandling

Målet for Lundbeck er for det første at kunne skabe et overblik over de forskellige sygdomme og på den måde give patienterne den rette medicin.

”Der forventer jeg om nogle år – nu snakker vi ti år – at vi kan gå ud og genchippe en patient og sige, at han skal have netop den type behandling her. Og naboen, der også får depression, skal have en anden type behandling, så vi får langt bedre mulighed for at tilbyde en bedre behandling til den enkelte,” siger han.

For det andet vil man med en kortlægning få langt bedre muligheder for at udvikle skræddersyet medicin til depressionspatienterne.

Lundbeck er allerede et godt skridt på vej mod at udvikle en metode for at kunne genchippe patienterne. Sammen med universiteter rundt omkring i verden er medicinalselskabet gået fra blodprøve til blodprøve for at se, om de på en eller anden måde afspejler, hvad der sker i de depressives hjerner. Dyreforsøgene har vist, at der er en sammenhæng, og nu er man i gang med forsøg i mennesker. 

”Det, vi har gjort, er, at vi har set på, om man har et unikt fingeraftryk i sin biologiske tilstand, når man er depressiv. Der er svaret ja. Man kan vise det meget elegant ved simpelthen at måle i blodet, at der er gener, der opfører sig anderledes, end når man er rask. De gener normaliserer sig så, når du bliver glad igen. På den måde kan man måle med en blodprøve, om man er deprimeret eller ej,” siger Peter Høngaard Andersen.

Amerikanerne kom først

Lundbeck har besluttet, at teknikken med blodprøverne ikke skal kommercialiseres, og projektet har derfor ikke noget officielt navn. Resultaterne skal bruges internt i forskningen i Lundbeck.

”Der er allerede et firma, der har markedsført en test. Det er ikke noget, vi har været med til. Vi vidste ikke, at de kørte det parallelt. Og da de kom med det på markedet, var det dem, der sad på det,” siger han.

Det drejer sig om det amerikanske firma Ridge Diagnostics, der har udviklet en lignende blodprøvetest. Med testen kan læger se fysiske beviser for, at patienten lider af en depression, i stedet for at skulle foretage en subjektiv vurdering, som er baseret på personens følelser.

”Vi har så brugt det til noget andet. Til at forstå og få bekræftet, at depression er mange sygdomme. Der har vi prøvet at forstå det en tand dybere – hvis der så er mange sygdomme, hvad skal vi så gøre ved sygdom 1, 2, 3 og 4? Bør vi tilbyde dem forskellige behandlinger på sigt? Og det ser det ud til, at vi skal,” siger Peter Høngaard Andersen.

Vernden bugner af depressive

I alt estimeres de syv største lægemiddelmarkeder for depressionsmidler at vokse 0,9 pct. årligt frem mod 2020 til en samlet værdi af 12 mia. dollar, spår analysehuset Datamonitor.

Ifølge WHO lider omkring 121 mio. mennesker verden over af depression i dag.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. 

 

 Tidligere Lundbeck-direktør kaster sig ud i helsekost på ny

 Lundbeck: Ros fra aktionærforeningen 

 Lundbeck holder skarpt øje med stamcellefirmaer 

 Lundbecks alkoholpille står over for regulatoriske udfordringer 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også