MedWatch

Novo-milliarder skal tiltrække topforskere

Ved at fordoble af donationerne til dansk og nordisk forskning til 875 mio. kr. årligt vil Novo Nordisk Fonden sørge for at tiltrække udenlandske topforskere til Danmark.

Foto: Novo Nordisk / PR

Pengetanken, som en stribe succeser i Novo Nordisk har genereret, skal ikke stå og samle støv. Novo Nordisk Fonden, der ejer de kontrollerende aktieposter i Novo Nordisk og Novozymes, vil fordoble udbetalingerne til forskning på universiteter og hospitaler, skriver Berlingske.

Hvor donationerne løb op i 450 mio. kr. i 2011, er målet i 2014 at nå 875 mio. kr. til formålet.

”Hovedtemaet er at katapultere forskning inden for udvalgte områder af biomedicin og bioteknologi op i den absolutte verdenselite. Hvis Danmark skal kunne markere sig inden for forskning, er det vigtigt, at vi gør endnu mere for at tiltrække internationale topforskere,” siger Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden, til Berlingske.

Derfor målretter fonden nu nogle særlige stipendier med store driftsmidler til forskning. Ambitionen er ifølge Birgitte Nauntofte, at kunne tilbyde udenlandske topforskere langsigtede muligheder og finansiering, som de ikke kan få andre steder.

Til de bedste forskere

Novo Nordisk Fonden vil i løbet af kort tid annoncere de første af en række af stipendier med navnet The Novo Nordisk Foundation Leureate Research Grant Programme i det videnskabelige tidsskrift Nature. Hvert stipendium udgør 40 mio. kr. fordelt på syv år.

”De nye stipendier udbydes i fri konkurrence. Det er de bedste forskere, der skal belønnes, og vi bruger internationale eksperter til at hjælpe os med at udvælge de rette,” siger Nauntofte.

Uddannelses- og forskningsminister Morten Østergaard (R) glæder sig over nyheden og siger, at pengene er mere end velkomne.

”Jeg er begejstret over, at en af vores erhvervssucceser også i en krisetid investerer i fremtiden ved at øge sine forskningsbevillinger. Det er en meget vigtig kilde til forskning herhjemme,” siger han til Berlingske.

 

Novo Nordisk forgylder sin ejer

Lars Rebien får international ros for strategiske evner 

Mere fra MedWatch

Genmab-partner trækker sig fra samarbejde

Abbvie ønsker ikke længere at udvikle en fælles kræftkandidat med Genmab, men biotekselskabet skal stadig betale royalites af et eventuelt fremtidigt salg ved kommercialisering.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier