MedWatch

Novartis vil rekruttere 440 amerikanere til forsøg med klorokin

Et amerikansk fase 3-forsøg skal undersøge effekterne af det kendte malariamiddel klorokin til behandling af coronavirussygdommen covid-19.

Foto: Lindsey Wasson / Reuters / Ritzau Scanpix

De amerikanske sundhedsmyndigheder har godkendt et fase 3-forsøg, der skal undersøge malariamidlet hydroxyklorokin, også kendt som blot klorokin, til behandling af covid-19.

Bag forsøget står Novartis, der i løbet af de kommende uger indleder rekrutteringen af omtrent 440 patienter til forsøget, der vil finde sted flere steder i USA.

Studiet er inddelt i tre forsøgsarme, hvor én gruppe af patienter modtager klokorin alene; en anden gruppe modtager klorokin i kombination med antibiotikummet azithromycin, mens den sidste gruppe patienter vil modtage placebobehandling.

Fordelingen af patienter i de tre grupper vil ske ved lodtrækning, og hverken læge eller patient vil undervejs vide, om patienten modtager placebo- eller klorokinbehandling.

Via datterselskabet Sandoz vil Novartis desuden donere op mod 130 millioner klorokin-tabletter til at foretage covid-19-relaterede forsøg.

Alvorlige bivirkninger

Klorokin er af forskere verden over blevet udråbt til at være en potentiel behandling af covid-19, selvom der endnu ikke findes nogen dokumenteret effekt ved brug af malariamidlet mod coronavirus.

Den dokumentation prøver blandt andre læger fra Hvidovre Hospital at skaffe, og lignende forsøg foregår i andre lande. Den manglende dokumentation til trods har både Frankrig og USA godkendt klorokin til behandling af patienter med coronavirus.

I Sverige har forsøg med lægemidlet imidlertid vist "alvorlige kardiovaskulære bivirkninger ved brug af hydroxyklorokin til behandling af covid-19 uden for kliniske forsøg," altså off-label, da klorokin ikke er godkendt som behandling mod covid-19, og senest har Lægemiddelstyrelsen i Danmark bedt forskere, der står for kliniske forsøg med klorokin i Danmark, om at indberette alle alvorlige kardiovaskulære bivirkninger til styrelsen på ugentlig basis med en vurdering af, hvorvidt bivirkningerne kan være relaterede til klorokin.

Lægemiddelstyrelsen skærper krav til forsøg med klorokin efter alvorlige bivirkninger Sanofi donerer 100 millioner doser malariamedicin til bekæmpelse af coronapandemi Svenske sygehuse stopper brug af klorokin mod covid-19 efter alvorlige bivirkninger Sanofi har øget produktionen af klorokin-middel EMA indskærper: Klorokin må kun bruges mod covid-19 som nødbehandling og i kliniske forsøg Trods manglende data: FDA godkender klorokin med Trumps anerkendelse Dansk forsøg med corona-behandlinger savner penge Sådan vil Hvidovre Hospital teste malariamedicin mod coronavirus 

Mere fra MedWatch

Evaxion sparer stort millionbeløb til klinisk forsøg gennem MSD-partnerskab

Efter Evaxion har indgået en samarbejdsaftale med amerikanske MSD, som stiller sit blockbuster-middel Keytruda frit til rådighed i et fase 2b-forsøg, står det danske biotekselskab til at spare i omegnen af 50 mio. kr. uden at skulle afgive nogen kommercielle rettigheder til en mulig kombinationsbehandling.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier