MedWatch

Trods manglende data: FDA godkender klorokin med Trumps anerkendelse

Amerikanske læger kan fremover udskrive klorokin til corona-ramte patienter med sygdommen covid-19, efter at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har godkendt malariamedicinen til nødsituationer.

Donald Trump og sundhedsminister Alex Azar fortalte i går om landets indsats mod coronovirussen. Foto: MANDEL NGAN/AFP / AFP

Ligesom i Danmark, hvor Novo Nordisk Fonden har bevilliget penge til kliniske studier af effekten af malariamedicinen hydroxy-chloroquin, også kendt under navnet klorokin, bliver der forsket løs i USA’s indsats mod corona-virussen.

Men inden de kliniske resultater kommer på bordet, har de amerikanske sundhedsmyndigheder nu valgt at godkende klorokin til brug i nødsituationer. Derfor kan lægerne i USA udskrive medicinen til covid-19-patienter, da der ikke findes anden behandling mod sygdommen på nuværende tidspunkt.

Det skriver branchemediet Fiercepharma.

Efter nød-godkendelsen har det amerikanske sundhedsministerium accepteret 30 mio. donerede doser af medicinen fra Novartis’ datterselskab Sandoz samt en mio. tabletter af et lignende præparat fra Bayer. Samtidig har Mylan og Amneal lovede donationer og skruet op for deres produktion af medicinen.

Klorokin er godkendt som medicin mod malaria, gigtsygdommen lupus samt leddegigt, men er altså ikke bevist effektiv mod covid-19 endnu.

Den amerikanske præsident Donald Trump har dog støttet brugen af medicinen og omtalt den som en lovende behandling, mens pandemien er blevet forværret. Sundhedsministeriet sagde i forbindelse med godkendelsen, at medicinen havde vist tegn på at have gavnlig effekt hos patienter på hospitaler.

Nødgodkendelse skal også fungere på en måde, så USA kan fylde sine lagre med medicinen.

"Vi arbejder fortsat døgnet rundt for at give amerikanske patienter adgang til behandling mod covid-19, mens vi opbygger bevismateriale til at evaluere, hvilke muligheder som er effektive," siger landets sundhedsminister, Alex Azar, i en udtalelse.

Dansk forsøg med corona-behandlinger savner penge

Kendt finansmand køber forsker fri til coronaforsøg: "Økonomi må ikke være begrænsningen"

På mindre end en uge har Novo Nordisk Fonden doneret 19 mio. til coronaindsats

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier