Kendt finansmand køber forsker fri til coronaforsøg: "Økonomi må ikke være begrænsningen"

Finansmanden Michael Voss har givet et større pengebeløb til, at læge Stig Ekkert kan koncentrere sig udelukkende om at udføre det forsøg, der netop er skudt i gang på Hvidovre Hospital, der skal vise, om malariamedicin virker mod coronavirus.
Michael Voss, adm. direktør i Fundamental Fondsmæglerselskab har doneret et større pengebeløb, så læge Stig Ekkert kan forske i kur mod coronavirus. | Foto: Sofia Busk/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Michael Voss, adm. direktør i Fundamental Fondsmæglerselskab har doneret et større pengebeløb, så læge Stig Ekkert kan forske i kur mod coronavirus. | Foto: Sofia Busk/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Den kendte finansmand Michael Voss, der er adm. direktør i Fundamental Fondsmæglerselskab, har givet en økonomisk håndsrækning til Hvidovre Hospital.

Pengene skal gå til at sikre assistance fra den ene af to forskere på Hvidovre Hospital, der netop har skudt gang i et forsøg, som skal teste malariamedicinen Klorokin som både forebyggende og akut behandling af coronavirus.

"Vi har alle brug for, at der kommer nogle lyspunkter i en meget udfordrende periode," siger Michael Voss til MedWatch.

I 1992 stiftede han Fundamental Fondsmæglerselskab, der forvalter midler for private og virksomheder, og som er rådgiver for Investeringsforeningen Fundamental Invest, der flere gange er kåret som den investeringsforening i landet med det bedste afkast.

Mellem 300 og 400 patienter skal deltage i forsøget, der ledes af den privatpraktiserende læge Stig Ekkert i samarbejde med Thomas Benfield, der er professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

En sådan forsøg koster mange penge at udføre. Der skal ansættes assistenter til at analyse data, betales for såkaldte peer reviews og ikke mindst gives løn til forskerne, der designer og afvikler forsøget.

Som professor er Thomas Benfield lønnet af hospitalet, mens Stig Ekkert tjener til dagen og vejen ved til dagligt at behandle patienter i sin praksis i Dragør.

Tiden, han bruger på at udføre forsøget på Hvidovre Hospital, er han nødt til at tage fra tiden, han normalt ville bruge i Dragør - ellers vil coronaforsøget trække ud og måske først blive færdig, når det er for sent.

"Det ville jo være forfærdeligt. Jeg vil gerne give en hjælpende en hånd. Det skal ikke være økonomien, der begrænser sådan nogle forsøg," siger Michael Voss, der giver pengene af fondsmæglerskabets midler.

Præcist hvor mange kroner og ører, finansmanden har givet Stig Ekkert, ønsker han ikke at oplyse.

"Jeg havde en dialog med Stig i lørdags, hvor han fortalte, at der kunne være nogle udfordringer med hensyn til finansiering. Jeg spurgte så, hvor meget han manglede, hvortil han svarede et sted mellem to beløb. Jeg tog toppen og sagde: Det beløb giver jeg gerne," siger Michael Voss.

Han betoner, at der sikket bliver behov for flere midler og afviser ikke selv at ville donere yderligere på et senere tidspunkt.

"Men jeg håber, at andre vil følge trop. For sagen er så vigtig, at vi alle må bidrage," siger Michael Voss.

Flere forsøg peger i samme retning

Klorokin er et ældre middel, der i dag er godkendt til behandling af malaria og en række gigtsygdomme. Men laboratorieforsøg har vist, at midlet også har en effekt mod de beslægtede corona-sygdomme sars og mers.

I Frankrig er medicinen allerede blevet testet i et mindre studie med 25 corona-smittede patienter, og her kunne forskerne vise, at 75 pct. af patienterne med coronavirus efter seks dage ikke længere havde virussen i kroppen.

Fredag udgav Stanford University et foreløbigt studie, som konkluderer, at malariamedicinen kan vise sig at have en positiv effekt på coronavirus – og måske virke forebyggende imod smitte.

De første resultater fra et klinikforsøg i Australien tyder også på, at klorokin kombineret med anti-hiv-medicin i nogle tilfælde kan få virussen til helt at ”forsvinde”.

Som læge har læge Stig Ekkert længe plæderet for brug af klorokin til bekæmpelse af corona-virus, og han har udskrevet recepter til sine mest udsatte patienter, for at de ikke skal "udvikle svær eller dødelig sygdom", hvis de får covid-19.

Falder på et tørt sted

Hos Stig Ekkert vækker donationen fra Michael Voss selvsagt glæde.

"Hvis ikke, Michael gav disse penge, ville forsøget på Hvidovre komme til at tage meget længere tid, og så vil det måske være for sent. For det er netop tid, der lige nu er en afgørende faktor. Folk dør jo stribe af den her virus," siger Stig Ekkert.

Han har indtil nu betalt udgifterne til forberedelserne af coronaforsøget af egen lomme, men den situation er ikke holdbar.

"Jeg skal jo også leve og arbejder derfor på min klinik til sent hver dag. Forskningen laver jeg så i min fritid, men efter lange arbejdsdage på klinikken er der altså ikke mange kræfter tilbage til at lave corona-forskning om aftenen," siger Stig Ekkert til MedWatch.

"Jeg blev derfor meget glad, da Michael ringede og sagde, at han gerne vil støtte økonomisk, for det gør, at jeg kan købe ekstra assistance til min klinik og i stedet fokusere al min energi på coronaforskningen," uddyber han.

Rækker ikke hele vejen

Formelt giver Michael Voss pengene til Hvidovre Hospital, siger finansmanden, der med Fundamental Invest var nummer 1 på analysehuset Morningstars liste over mere end 10000 fonde og afdelinger af investeringsforeninger globalt i 2013-2016

"De styrer suverænt, hvad de bruger dem til, og det er helt fint, at de også går til at købe Stig fri fra sit daglige arbejde. Bare vi kan få forskningen hurtigt i gang og gennemført," siger Michael Voss.

Udover løn til Stig Ekkert skal en del af pengene også gå til at betale for såkaldte peer reviews, der er et krav for, at forskningen kan valideres og derefter blive godkendt som behandling af coronavirus.

Desuden vil pengene gå til at aflønne assistenter på Hvidovre Hospital og andet personale ansat til at gennemtrawle de store mængder data, forsøget kommer til at generere.

Hvor længe, Stig Ekkert, vurderer du, at pengene fra Michael Voss rækker?

"Det ved jeg ikke. Det må vi se. De rækker vel 10-14 dage, for vi skal også betale for materiale og højtstående pinger til at gennemgå studierne, når de er færdige – det, der hedder peer review,” siger Stig Ekkert.

Han vurderer derfor, at der senere i forløbet bliver brug for yderligere finansiering.

"Det gør der nok. Under alle omstændigheder er det klart, at vi kan gøre det hurtigere, hvis vi har råd til at ansætte flere til at hjælpe med at lave forsøgene. Jo flere hænder, jo hurtigere går det," siger Stig Ekkert.

Sådan vil Hvidovre Hospital teste malariamedicin mod coronavirus

Hvidovre Hospital vil teste malariamiddel som kur mod corona

Styrelse stopper adgang til malariamedicin: Danskere skal ikke være "forsøgskaniner"

Millionerne ruller til coronaforskning: Myndighederne fæster særlig lid til disse 18 projekter

På mindre end en uge har Novo Nordisk Fonden doneret 19 mio. til coronaindsats 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også