Kåre Schultz satser på at lukke opioidsager i USA senest til marts

Medicinalskabet Teva håber på senest til marts at indgå et endeligt forlig i de mange amerikanske opioidsager, der plager selskabet, fortalte topchef Kåre Schultz mandag ved årets life science-konference hos JP Morgan.
Topchef i Teva, danske Kåre Schultz, håber på senest til marts at kunne skrive under på ét samlet nationalt forlig i amerikanske opioidsager. | Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Topchef i Teva, danske Kåre Schultz, håber på senest til marts at kunne skrive under på ét samlet nationalt forlig i amerikanske opioidsager. | Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Selvom den danske topchef Kåre Schultz stædigt holder fast i, at hans medicinalselskab Teva skulle have noget ansvar for opioidkrisen i USA, så håber han, at Teva inden marts kan lægge låg på de mange enkeltstående opioidsager, der plager selskabet i USA, i form af én samlet national forligsaftale.

Det fortalte selskabets danske topchef, Kåre Schultz, mandag, da han præsenterede ved årets JP Morgan-konference, skriver dagbladet Børsen.

"Jeg tror, at der er politisk opbakning bag, for et forlig er med til at afhjælpe situationen på trods af det faktum, at både vi, Johnson & Johnson og de tre distributører ikke føler, at vi har gjort noget forkert. Men vi vil alle gerne gøre noget for at afhjælpe situationen og ikke bruge de næste tyve år i retssale," siger Kåre Schultz, adm. direktør i Teva, ifølge Børsen.

Avisen skriver, at aftalen vil give 8 mia. dollar i kontanter fra tre de distributører, 3 mia. dollar i værdi fra selve distributionen af afvænningsmidler, 4 mia. dollar i kontanter fra Johnson & Johnson og 250 mio. dollar i kontanter over ti år fra Teva, der totalt vil donere for 23 mia. dollar i værdi af produkter til afvænning af opioidmisbrug.

MedWatch har tidligere skrevet om de mange sager, og forlig, som Teva har skullet forholde sig til.

Blandt andet indgik det israelske firma i oktober sidste år forlig med to amter, som betyder, at selskabet skal udbetale 20 mio. dollar og levere medikamenter til at behandle opioidafhængighed over de næste tre år, hvilket har en værdi på cirka 25 mio. dollar.

Før da, i maj sidste år, indgik Teva et andet forlig med den amerikanske stat Oklahoma, der anklagede både Teva og Johnson & Johnson for at sætte profit over menneskeliv og have skabt krisen med deres opioidprodukter og aggressive markedsføring.

Anklagerne rettede sig blandt andet mod Tevas opioidprodukter Actiq og Fentora, men sagen blev lukket ned ved at Teva betalte 85 mio. dollar, svarende til ca. 560 mio. kr.

Medie: Den amerikanske stat åbner sag mod Teva og J&J for medvirken til opioidkrise

Teva indgår forlig i endnu en opioidsag

Teva tilbyder lægemidler for 154 mia. kr. for at undgå opioidsager i USA

Teva betaler 560 mio kr for at lukke amerikansk retssag om dødelig epidemi

Medier: Teva foreslår at betale opioidsager med lægemidler for 100 mia. kr.

Opioid-distributører diskuterer forlig til 122 mia. kr. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også