MedWatch

Medie: Den amerikanske stat åbner sag mod Teva og J&J for medvirken til opioidkrise

Føderale anklagere i USA har sat gang i en efterforskning af Teva, Johnson & Johnson og fire andre medicinalfirmaer for deres medvirken til den amerikanske opioidkrise, erfarer Wall Street Journal.

Medicinalfirmaet Teva, med danske Kåre Schultz ved roret, er en blandt seks virksomheder, som er blevet stævnet af den amerikanske stat for medvirken til opioidkrisen i landet. | Foto: Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix

Medicinalfirmaet Teva, med danske Kåre Schultz ved roret, Genmab-partneren Johnson & Johnson og fire andre distributører af smertestillende opioidmidler kan være på vej mod endnu en omfattende retssag i USA.

Det skriver The Wall Street Journal sent tirsdag med henvisning til unavngivne kilder med kendskab til sagen.

Den amerikanske stat har således sat gang i en efterforskning af mindst de seks medicinalfirmaer for deres medvirken til opioidkrisen i USA, der har gjort et utal af amerikanere afhænge af smertestillende medicin, og som værre endnu har hundredetusinder af menneskeliv på samvittigheden.

Det sker samtidig med, at Teva og Johnson & Johnson i forvejen er under anklage i retssager anlagt af en lang række amerikanske delstater, amter og byer.

Udover Teva og Johnson & Johnson skulle medicinalfirmaerne Mallinckrodt og Amneal Pharmaceuticals samt distributørerne AmerisourceBergen og McKesson være blandt dem, der er blevet sat under statslig efterforskning.

Det er uklart, om andre medicinalfirmaer har modtaget stævninger, skønt en af ​​kilderne ifølge Wall Street sagde, at efterforskningen er i sin tidlige fase, og at anklagere forventes at stævne flere virksomheder i de kommende måneder.

Ifølge Wall Street journal går anklagerne konkret på, om virksomhederne har overtrådt en føderal lov om lægemidler, som kræver, at de overvåger brugen af almindeligt anvendte lægemidler, og herunder rapporterer om mistænkelige ordrer, der kunne signalere, at lægemidlerne bruges til ikke-medicinske formål.

J&J: Har vores på det rene

En talsperson for Johnson & Johnson siger, at virksomheden opfatter stævningen som del af en større stævning af hele industrien, og tilføjer, at Johnson & Johnson mener, at dets politikker og procedurer for at forhindre opioidmedicin i at blive brugt til ikke-medicinske formål har været og er i overensstemmelse med loven.

De andre medicinalfirmaer, herunder Teva, enten afviste at kommentere eller reagerede ikke på anmodninger, men alle har tidligere nægtet ansvaret for opioidkrisen i deres svar på retssager fra statslige og lokale myndigheder.

Det amerikanske justitsministerium har allerede stævnet Purdue Pharma for sin del i opioidepidemien for at slå fast, hvorvidt virksomheden havde undladt at rapporter læger, der ulovligt ordinerede de afhængighedsskabende opiodier.

Purdue Phama er siden gået konkurs, og i mellemtiden har Teva  sammen med Amerisourcebergen, Cardinal Health og McKesson for nylig indgået et forlig til 260 mio. dollar (1,8 mia. kr.) for at slippe for anklager fra to amter i delstaten Ohio forud for en opioidretssag, der var planlagt til at begynde i sidste måned.

Forliget efterlod Walgreens Boots Alliance som den eneste tiltalte i denne sag, og Ohio-retssagen er siden blevet udsat.

Ifølge Wall Street Journal tales er der i den aktuelle sag også et forslag fremme om at indgå et gigantforlig med fire amerikanske stater til en værdi af over 48 mia. dollar (325,6 mia. kr.), der i givet fald vil sætte en stopper for alle opioid-retssager mod Johnson & Johnson, Teva og de tre opioiddistributører.

Embedsmænd fra flere andre delstater har dog rejst bekymring for forslaget.

Teva indgår forlig i endnu en opioidsag

Teva tilbyder lægemidler for 154 mia. kr. for at undgå opioidsager i USA

Teva betaler 560 mio kr for at lukke amerikansk retssag om dødelig epidemi

Medier: Teva foreslår at betale opioidsager med lægemidler for 100 mia. kr.

Opioid-distributører diskuterer forlig til 122 mia. kr.

Efter forligsaftale: Purdue indgiver konkurserklæring 

Mere fra MedWatch

Branche og politikere øjner massiv lovpakke: "Det bliver virkelig vigtigt"

En omfattende revision af EU’s industripolitik for farma er under opsejling i Bruxelles. I Danmark følger Leo Pharma og Lundbeck allerede slagets gang – tidligere politiske forhandlere forudser dog allerede et potentielt svært forløb. Området lyder meget teknisk, men det kommer til at blive en meget politisk kamp, siger europaparlamentariker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier