Teva betaler 560 mio kr for at lukke amerikansk retssag om dødelig epidemi

Selvom den danske topchef Kåre Schultz afviser, at hans medicinalselskab Teva skulle have noget ansvar for opioidkrisen i USA, så har firmaet netop indgået et forlig på 85 mio. dollar for at slippe uden om en retssag i staten Oklahoma.
Topchefen hos Teva, Kåre Schultz, afviste i sidste uge, at selskabet skulle have noget ansvar for opioidkrisen i USA. Alligevel indgår firmaet nu forlig i sagen. | Foto: /Ritzau Scanpix/Reuters/Amir Cohen
Topchefen hos Teva, Kåre Schultz, afviste i sidste uge, at selskabet skulle have noget ansvar for opioidkrisen i USA. Alligevel indgår firmaet nu forlig i sagen. | Foto: /Ritzau Scanpix/Reuters/Amir Cohen

Det er præcis en uge siden, at Kåre Schultz, der er adm. direktør i det israelske medicinalfirma Teva, afviste alle tanker om, at Teva skulle have juridisk ansvar for den dødelige opioidkrise, der hærger USA i disse år.

Alligevel oplyser selskabet nu på sin hjemmeside, at det netop har indgået forlig med den amerikanske stat Oklahoma, der anklager både Teva og Johnson & Johnson for at sætte profit over menneskeliv og have skabt krisen med deres opioidprodukter og aggressive markedsføring.

Anklagerne retter sig blandt andet mod Tevas opioidprodukter Actiq og Fentora, men selskabet betaler nu 85 mio. dollar, svarende til ca. 560 mio. kr., for at lukke den sag ned.

"Selskabet har løst denne sag på en måde, som gavner de mennesker, der har døjet af misbrug af opioider, og som vil hjælpe med at stoppe konsekvensen af opioidkrisen," skriver Teva på hjemmesiden.

I sidste uge sagde Kåre Schultz ellers, at Teva var "fuldstændig uskyldige", at virksomheden havde overholdt alle regler og ikke "på nogen måde kunne drages til ansvar". Og Teva afviser da også, at forliget i sagen skulle være udtryk for et medansvar.

"Forliget etablerer ikke, at selskabet har gjort noget forkert. Teva har ikke bidraget til misbrugen af opioider i Oklahoma på nogen som helst måde," skriver firmaet.

Erstatning kunne være større

Forliget er indgået dagen inden, at retssagen i staten skulle gå sin gang.

Både Teva og Johnson & Johnson har flere gange tidligere forsøgt at få domstolen i Oklahoma til at afvise det alvorlige søgsmål, der blandt andet beskylder de to selskaber for at have "spredt misinformation om deres lægemidler".

Beregninger fra Bloomberg Intelligence, der har baseret regnestykket på størrelsen af Tevas markedsandel på opioidprodukter i USA samt historikken over tidligere store forlig mellem virksomheder og amerikanske myndigheder, har peget på, at et samlet erstatningskrav i forbindelse med retssagen kunne løbe op i 2,5 mia. dollar eller omkring 16,5 milliarder kroner. Teva kæmper i forvejen med en gæld på hele 180 mia. kr., og kan derfor glæde sig over, at regningen i Oklahoma alene endte på 560 mio. kr.

Oklahoma har tidligere indgået forlig i en lignende sag om opioidkrisen mod det amerikanske medicinalselskab Purdue, som betalte 270 mio. dollar, eller ca. 1,8 mia. kr, og sagen mod Teva og Johnson & Johnson er blevet fuldt tæt af sagsøgere i andre stater. Eksempelvis ligger 1.850 sager mod de to samme firmaer og venter på at gå i gang i staten Ohio, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sagen i Oklahoma mod nu kun Johnson & Johnson begynder i morgen tirsdag.

Kåre Schultz afviser anklager mod Teva

Dommer afviser Purdues forsøg på at udsætte retssag om opiod-epidemi  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også