MedWatch

Kåre Schultz afviser anklager mod Teva

Medicinalselskabet Teva, der har danske Kåre Schultz som adm. direktør, afviser alle anklager om medskyld i opioidkrisen i USA, som har ført til en dødelig epidemi i landet. I næste uge indledes et retsopgør, som kan ramme Teva med erstatningskrav i milliardklassen.

Foto: /ritzau/Cecile Smetana/arkiv

”Ikke skyldig”.

Sådan omtrent vil meldingen være fra israelske Teva, der har Kåre Schultz som topchef, når kopigiganten sammen med blandt Johnson & Johnson i næste uge står på anklagebænken i den amerikanske stat Oklahoma.

Det skriver Berlingske Business.

Opgøret står mellem på den ene side de amerikanske myndigheder og på den anden en række medicinalselskaber, som i USA er under anklage for blandt andet at have "spredt misinformation" om deres opioidlægemidler, som hævdes at have bidraget til skabt en krise, der har kostet tusindvis af menneskeliv.

Men Kåre Schultz understreger, at Teva har fulgt alle love og ikke kan holdes til ansvar for USA's problemer med opioidmisbrug.

"Jeg mener, at vi i den her sag er fuldstændig uskyldige. Jeg synes, at det er en ret exceptionel anklage og kan ikke se, hvordan vi kan drages til ansvar på nogen måde. Vi har overholdt alle regler udstukket af de amerikanske myndigheder omkring salg og markedsføring af de her meget specielle produkter til behandling af kræftsyge mennesker, der har smerter, når de ligger for døden. Jeg synes, at det er helt urimeligt, men det er sådan, det er. Derfor må vi bare forsvare os så godt, vi kan," siger Kåre Schultz til Berlingske Business.

Lykkes det ikke for Schultz at holde anklagerne stangen, kan sagerne kan komme til at koste det i forvejen gældsplagede Teva dyrt i erstatningskrav. Selskabet døjer allerede med en gæld i omegnen af 180 milliarder kroner, og selv hvis Teva skulle ende med at indgå forlig i sagerne, der er rejst mod selskabet, kan Schultz & Co. ifølge Berlingske se frem mod erstatningskrav på op mod 2,5 milliarder dollar eller omkring 17 milliarder kroner.

Flere anklager tynger Teva

Retsopgøret i Oklahoma kommer kun kort tid efter, at Teva i en anden sag stå anklaget for ligeledes i USA at have manipuleret priser, delt USA-markedet mellem sig og dermed sat den fri konkurrence ud af kraft.

Flere end 40 delstater har således indgivet et sagsanlæg ved en føderal domstol i Connecticut med anklager om, at Teva og 19 andre medicinalselskaber har pumpet priserne på over 100 former for kopimedicin. Også i det retsopgør afviser Teva medskyld.

Teva beskyldes for at fuske med medicinpriser i USA

Novartis følger trop med Teva og afviser anklager om fusk med medicinpriser i USA

Kåre Schultz afviser at indgå opioid-forlig i USA 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier