Opioid-distributører diskuterer forlig til 122 mia. kr.

Tre distributører af smertestillende opioidmidler forhandler netop nu et forlig til 122 mia. kroner, erfarer The Wall Street Journal. Selskaberne er ligesom Teva og Johnson & Johnson i søgelyset for at have skabt den amerikanske opioidkrise.
Foto: George Frey/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: George Frey/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

De tre distributører af smertestillende opioidmidler, McKesson, Amerisourcebergen og Cardinal Health forhandler med myndigheder på delstats- og lokalt niveau om en forlig på 18 mia. dollar, eller 122 mia. kroner.

Det skriver The Wall Street Journal med henvisning til unavngivne kilder med kendskab til sagen.

De tre distributører er i søgelyset for at have været med til at skabe en opioidkrise, som har gjort et utal af amerikanere afhænge af smertestillende medicin, og endnu værre for at have forårsaget i hundredetusindevis af dødsfald. 

Forliget på 18 mia. dollar skulle bilægge et utal af søgsmål, som myndighederne har lagt for at kræve erstatning for de forhøjede udgifter til sundhedsvæsenet, der er kommet i kølvandet af opioidkrisen. 

Ifølge kilderne vil de tre selskaber i henhold til det foreslåede forlig skulle betale pengene over en 18-årig periode.

Samtidig skulle medicinalkæmpen Johnson & Johnson også være i dialog om at deltage i forliget ved at lægge yderligere penge til erstatningen.

Næsten alle amerikanske delstater og tusindvis af amter og byer har anlagt mere end 2000 søgsmål mod medicinalproducenter, distributører og apotekerkæder for deres del i ansvaret i epidemien, der estimeres at have kostet mindst 400.000 mennesker livet siden 1999, ifølge tal fra Centers for Disease Control and Prevention.

De mange sagsøgere beskylder medicinalproducenterne og distributørerne for at have underspillet sundhedsrisikoen ved de smertestillende midler, samtidig med at de førte meget aggressive reklamekampagner for medicinen.

Selskaberne er også anklaget for at oversvømme markedet med piller. Et eksempel er den lille by Kermit i Vest Virginia. Her bor 400 mennesker, men Mckesson sendte ikke desto mindre nær 5 millioner doser smertestillende medicin til det lokale apotek – eller cirka 12.500 piller til hvert levende menneske i byen – unge som gamle.

Purdue Pharma, der producerer den berygtede Oxycontin, søgte i september konkursbeskyttelse for at sikre en forligsaftale i omegnen af 10 til 12 mia. dollar, skriver The Wall Street Journal, men den aftale har mødt modstand, da flere delstater mener, at Sackler-familien, som ejer Purdue personligt skal bidrage flere penge til et forlig.

Dommer giver skandaleramte Purdue et midlertidigt pusterum

Teva betaler 560 mio kr for at lukke amerikansk retssag om dødelig epidemi

Johnson & Johnson indgår forlig om opioid-anklager

USA bruger 12 milliarder kr. på nye forsøg på at nedkæmpe opioidkrisen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også