Vanæret Novartis-forsker afviser skyld i sag om datamanipulation

Brian Kaspar, medstifter og tidligere forskningschef i Novartis-selskabet Avexis, afviser at have gjort noget forkert, efter at han og hans bror, Allan Kaspar, forlod selskabet i kølvandet på en datamanipulationsskandale.
Foto: Vivek Prakash/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Vivek Prakash/Reuters/Ritzau Scanpix

En af de prominente forskere, som har forladt Novartis efter en datamanipulationsskandale i datterselskabet Avexis, forsvarer nu sin ære offentligt.

Det skriver branchemediet Endpoints, der har modtaget en skriftlig udtalelse fra Brian Kaspars advokater.

"Han (Brian Kaspar, red.) har samarbejdet med Avexis' interne undersøgelse og afviser kategorisk at have gjort noget forkert. Han er forberedt på at stå ved sine rettigheder og forsvare sin ageren," skriver advokaterne til Endpoints.

Brian Kaspar er medstifter af Avexis og var indtil maj forskningschef i selskabet sammen med sin bror, Allan Kaspar.

Tidligere på måneden afslørede FDA og Novartis i august manipulation i data fra et tidligt studie med genterapien Zolgensma, som Avexis har udviklet, og en uge senere fandt Novartis det nødvendigt at meddele, at Brian og Allan Kaspar ikke længere var en del af selskabet.

Novartis skrev ikke hvorfor, men amerikanske medier fastslog hurtigt – baseret på anonyme kilder – at det skyldtes datamanipulationen.

Brian Kaspars advokater hverken be- eller afkræfter, at han blev fyret på grund af datamanipulationssagen, men advokaterne afviser som nævnt fuldstændig, at han skulle have gjort noget forkert.

"Dr. Brian Kaspar er et respekteret medlem af det videnskabelige miljø med en uangribelig historik. Han står med stolthed ved sikkerheden og effektiviteten af det lægemiddel, som han og hans hold arbejde så hårdt på at udvikle, og som fortsat er et FDA-godkendt lægemiddel, der redder liv," skriver advokaterne.

Datamanipulationen foregik i et dyrestudie, som sammenlignede to versioner af Zolgensma – en fra et fase 1-studie og en fra et fase 3-studie.

Sagen får ikke betydning for godkendelsen af Zolgensma, som kom i maj, da FDA vurderer, at det manipulerede studie ikke ændrer på midlets effektivitet eller sikkerhed.

Novartis, derimod, er havnet i et politisk og regulatorisk stormvejr efter skandalen, fordi selskabet indrømmede at have kendt til datamanipulationen allerede før Zolgensma blev godkendt – uden at fortælle det til FDA.

Først efter, at FDA havde givet grønt lys til genterapien, fortalte Novartis om datamanipulationen.

Det skyldtes ifølge Novartis, at selskabet var i færd med en intern undersøgelse, som først gav resultater efter godkendelsen, men FDA har allerede truet med "civile eller kriminelle søgsmål" som følge af sagen.

FDA's underdirektør for avancerede behandlinger, Wilson Bryan, skrev tidligere på måneden i et notat, at det er hans opfattelse, at godkendelsen af Zolgensma ville være blevet udsat, hvis FDA havde kendt til datamanipulationen tidligere.

Novartis skifter forskningschefer ud efter dataskandale

Chef i Novartis solgte stor aktiepost før sag om datamanipulation nåede offentligheden

Novartis-topchef om håndtering af fiflerisag: "Vi forsøgte at gøre alt rigtigt"

Novartis har manipuleret med data, der førte til grønt lys for verdens dyreste lægemiddel 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også