MedWatch

Novartis skifter forskningschefer ud efter dataskandale

Brødrene Brian og Allan Kaspar, som til sammen udgjorde den øverste ledelse i forskningsafdelingen i Novartis-selskabet Avexis, er ikke længere en del af selskabet, efter at Avexis er blevet centrum i en skandale om datamanipulation.

Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Ritzau Scanpix

Novartis har udskiftet ledelsen i forskningsafdelingen i datterselskabet Avexis, som Novartis betalte 53 mia. kr. for sidste år, efter at firmaet er blevet svøbt ind i en skandale om datamanipulation.

I en kortfattet fondsbørsmeddelelse skriver Novartis, at Avexis-medstifter Brian Kaspar og hans bror Allan Kaspar, som til sammen udgjorde forskningstoppen i selskabet, ikke længere er en del af selskabet og i øvrigt ikke har været involveret siden maj.

Novartis skriver ikke, hvorfor Kaspar-brødrene ikke længere er en del af selskabet, men udmeldingen falder sammen med tidslinjen i Avexis' datamanipulationssag.

Novartis og FDA meldte tidligere på måneden, at Novartis havde opdaget manipulation i prækliniske data med genterapien Zolgensma, som blev godkendt i maj. FDA kritiserede i samme ombæring, at Novartis tilsyneladende var klar over datamanipulationen måneder inden godkendelsen faldt.

Derefter sagde Novartis, at selskabet var i gang med at afskedige de medarbejdere, som var involveret i datamanipulationen.

Anonyme kilder siger da også til det amerikansk medie CNBC, at Brian Kaspar og Allan Kaspar er blevet fyret på grund af sagen.

Til at erstatte de to topforskere har Novartis indhentet Page Bouchard, som kom fra en stilling internt i Novartis som direktør for præklinisk sikkerhed hos Novartis Institutes for Biomedical Research.

Datamanipulationssagen har tiltrukket sig politisk opmærksomhed i USA, specielt fordi Zolgensma er verdens dyreste lægemiddel med en pris på 14,1 mio. kr. (2,125 mio. dollar), og fordi Novartis som nævnt ikke fortalte om manipulationen før midlet var godkendt.

Novartis' adm. direktør Vas Narasimhan forsøgte efterfølgende at gyde olie på vandene, da han på et møde med analytikere og investorer sagde, at "vi forsøgte at gøre alt rigtigt."

"Vi forstår, at agenturet (FDA, red.) har et andet synspunkt, som vi respekterer," sagde han videre.

Novartis-topchef om håndtering af fiflerisag: "Vi forsøgte at gøre alt rigtigt"

Novartis har manipuleret med data, der førte til grønt lys for verdens dyreste lægemiddel

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier