MedWatch

Analytikere: Gigantopkøb varsler Pfizer-opbrud

Pfizers milliardopkøb af landsmændene fra Hospira ses af flere analytikere som et tegn på, at der er en opsplitning på vej i selskabet. Det mener flere analytikere ifølge Financial Times.

Foto: /ritzau/AP/Mark Lennihan

Den amerikanske medicinalgigant Pfizer har igennem længere tid været på opkøbsjagt. Sidste år faldt koncernens gentagne forsøg på at opsluge svensk-britiske AstraZeneca til jorden, og siden har milliarder brændt i lommen på den konsolideringsivrige gigant.

I går fik Pfizer så endelig stillet shoppetrangen, da selskabet kunne annoncere, at man opkøber det amerikanske selskab Hospira for hele 111 mia. kroner. Og ifølge flere medicinalanalytikere indikerer det opkøb, at der er en opsplitning på vej i Pfizer. Det skriver Financial Times.

Allerede i sommeren 2013 så man de første tegn på, at Pfizer muligvis ville splitte sin forretning op i flere selvstændige dele. Dengang inddelte selskabet nemlig sin forretning i tre separate divisioner, som dog alle hørte under koncernen.

Herefter har Pfizer haft en såkaldt ”value”-afdeling, der fokuserer på ældre lægemidler, der er løbet af patent, en ”innovations”-afdeling, der står for nye, patenterede lægemidler, samt en separat afdeling for vacciner, kræftmidler og forbrugerprodukter.

Siden har der været tilbagevendende spekulationer om, at selskabet skulle være på vej til helt st skille visse dele ud af forretningen – spekulationer, som kun har taget til i styrke med opkøbet af Hospira.

Opsplitning i 2016 eller 2017

Ifølge Financial Times vil Hospira, der har en stor portefølje af generiske lægemidler of omsatte for 4,4 mia. dollars i 2014, blive en del af Pfizers forretning for etablerede lægemidler, og det kan give afdelingen den størrelse, den har brug for, for at kunne blive en selvstændig virksomhed – noget, som bakkes op af flere analytikere.

”Vi mener, at denne handel signalerer en klar hensigt om en opsplitning i 2017,” siger Jeffrey Holford, der er analytiker for Jefferies, til avisen.

I forbindelse med strukturændringen sagde Pfizers topchef Ian Read, at man skulle køre selskabet med de tre separate afdelinger i mindst tre år, inden en formel opsplitning kunne komme på tale. Så noget kan altså tyde på, at Pfizer kan være klar til at tage skridtet indenfor de næste par år.

 Så kom Pfizers kæmpehandel 

 Opsplitning i Pfizer 

 Er Pfizer på vej til at splitte i to? 

 Merck kan skabe 13 mia. ved opsplitning 

 Er GSK på vej mod opsplitning? 

Find artiklen fra Financial Times her (kræver log-in).

Mere fra MedWatch

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier