Studie sår tvivl om FDA's godkendelsesregler

Lægemidler, der godkendes under nye regler fra FDA, bliver ikke testet grundigt nok. I mange tilfælde betyder det, at man ikke får vished for sikkerheden af medicinen, viser et nyt studie.

I de senere år har de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, vedtaget en række nye regler for at sikre, at innovative lægemidler kommer hurtigere ud til patienterne. Men i mange tilfælde bliver medicinen ikke testet grundigt nok, heller ikke efter godkendelsen, hvilket efterlader store ubesvarede spørgsmål om produkternes sikkerhed.

Det skriver nyhedsmediet Reuters med henvisning til en ny undersøgelse foretaget af Thomas Moore fra the Institute for Safe Medication Practices og Dr. Curt Furberg, som er professor ved Wake Forest School of Medicine.

De har kigget nærmere på 20 nye lægemidler, som blev godkendt i USA i 2008, herunder den tid, der blev brugt på udvikling og kliniske studier, samt de risici og bivirkninger, der var forbundet med produkterne. 8 af de 20 lægemidler opnåede fremskyndet godkendelse, mens de resterende 12 blev godkendt på ’normal’ vis.

Sikkerhedsstudier mangler

De midler, som opnåede fremskyndet godkendelse, blev i gennemsnit testet i 5,1 år i kliniske studier, mens der i gennemsnit blev brugt 7,5 år på de andre lægemidler – og det er der i princippet ikke noget odiøst i. Den fremskyndede godkendelse betyder nemlig i de fleste tilfælde, at omfattende sikkerhedsstudier kan udskydes til efter produktet er blevet godkendt og markedsført.

Men undersøgelsen viser også, at disse post-marketingstudier i mange tilfælde ikke blev udført, ikke blev gennemført eller ikke blev indberettet til myndighederne.

FDA krævede 85 yderligere sikkerhedsstudier i forbindelse med de lægemidler, de to forskere undersøgte. Men indtil videre er kun 40 pct. af disse blevet gennemført, viser studiet.

Ifølge Reuters vil FDA først nærlæse undersøgelsen, inden man kommenterer på den. Men myndighederne ser umiddelbart ikke noget problematisk ved resultaterne.

Læs hele historien her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også