MedWatch

Nano-soldater til kamp mod kræft

En ny teknik samler guld, jernoxider og antistoffer til små hypertermiske, nano-soldater i kampen mod kræft.

Foto: John Fourkas, University of Maryland

Som bittesmå kampsoldater, der er klar til at gå i krig mod kræftceller.

Således beskriver hjemmesiden phys.org en ny metode til at behandle tarmkræft, som er udviklet af forskere fra det amerikanske Cornell University.

Foskerne har fusioneret bittesmå partikler af guld og jernoxid og tilsat et antistof, som navigerer de fusionerede partikler gennem blodet og frem til de uønskede kræftceller i tarmen. Her kan cocktailen af partikler slå kræftcellerne ihjel på et splitsekund vha. absorberet infrarød varme.

Simpelt koncept

”Det er et simpelt koncept. Det er kolloid kemi. For sig selv er guld- og jernoxid-partikler harmløse og inaktive, og det infrarøde lys udsender kun en svag varme,” forklarer Carl Batt fra Cornell University, som stod i spidsen for det kliniske studie, og tilføjer:

”Men hvis man bringer disse inaktive legeringer sammen, tilfører et antistof til at guide dem til deres mål og ’zapper’ det med infrarødt lys, så dør kræftcellerne. Cellerne behøver kun at blive opvarmet få grader for at blive slået ihjel.”

Såkaldte hypertermiske teknikker er ikke ukendte inden for kræftbehandling. Men indtil videre har de krævet, at man opvarmer hele kroppen, hvilket betyder, at man også skader det raske væv i kroppen. Men med den nye teknik kan man altså ramme kræftcellerne direkte.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nanomedicine.

Læs historien fra phys.org her.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier