Nano-diamanter forbedrer kemoterapi

Amerikanske forskere har vha. nano-diamanter udviklet et nyt system, som kan levere kemoterapi direkte ind i kræft-tumorer i hjernen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Forskere fra Jonsson Comprehensive Cancer Center ved University of California, Los Angeles (UCLA) har udviklet et nyskabende system til levering af medicin, som gør brug af nano-diamanter til at føre kemoterapi direkte ind i kræft-tumorer. Det skriver magasinet Drug Discovery & Development.

Systemet kan føre til meget mere effektiv kræftbehandling end på nuværende tidspunkt, og samtidig vil det føre til færre negative bivirkninger, tilføjer magasinet.

”Nano-materialer er lovende fremføringsmidler i behandlingen af forskellige typer af kræft. Vi kigger efter de lægemidler og situationer, hvor nano-teknologien faktisk hjælper kemoterapien til at fungere bedre,” udtaler Dean Ho fra UCLA, som stod i spidsen for studiet.

Større effekt og færre bivirkninger

De amerikanske forskere arbejdede med en særlig hjernesvulst kaldet glioblastoma, som er aldeles svær at behandle med kirurgi, strålebehandling eller kemoterapi.

Grunden til, at den er så svær at behandle er bl.a., at kemoterapi-medicin har svært ved at trænge igennem blodhjernebarrieren, som et slags beskyttelsessystem i hjernen. Derudover kan lægemidlerne ikke blive indeni tumoren længe nok til at have den ønskede effekt, men spreder sig i stedet til det omkringliggende væv.

Forskerne fra det amerikanske universitet formåede dog at tilsætte molekyler fra kemoterapien doxorubin på overfladen af nano-diamananter, som man herefter indførte i glioblastoma-tumorer.

Det nye kombinationsstof kaldet ND-DOX formåede at blive i tumoren i længere tid end almindelig kemoterapi, så man opnåede en stærkere effekt, samt færre bivirkninger, da kemoterapien ikke spredte sig til omkringliggende væv.

Læs hele historien fra DDD Magazine her.

 Ny nanogel kan udskille insulin

 Medicinalgiganter får øjnene op for nanomedicin

 Forskere udvikler kunstige muskler af nanogarn

 Nano-kapsler skal bekæmpe tømmermænd og hårtab 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også