Ny nanogel kan udskille insulin

Forskere har fundet en nanogel, der kan efterligne bugspytkirtlens funktion og dermed sikre et konstant og afbalanceret blodsukkerniveau. Forsøg er dog endnu ikke testet i mennesker.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En ny opdagelse kan på sigt være godt nyt for de mange mennesker, der verden over lider af type 1-diabetes. I tidsskriftet ACS Nano har forskere nemlig offentliggjort, at en nanogel kan bruges til at registrere blodsukkerniveauet og udskille insulin efter behov. Det skriver Dagens Pharma.

Den nye metode består af en injicérbar, gellignende konstruktion, der indeholder nanopartikler påsat enzymer, som omdanner glukose til glukose-syre.

Det smarte ved den ny teknologi er ifølge Dagens Pharma, at de påsatte enzymer, når blodsukkeret stiger, danner større mængder glukose-syre. Dermed bliver gelen mere sur, og det får nanogelen til at udskille den rette mængde insulin.

Forskernes forsøg er endnu ikke undersøgt i mennesker, men forskerne kunne ved hjælp af en enkelt injektion i en type 1-diabetisk mus opretholde et normalt blodsukkerniveau hos forsøgsmusen i 10 dage. Næste skridt bliver at forsøge en modificering af gelen, så den også er i stand til at udskille insulin meget hurtigt i tilfælde af pludselige fald i blodsukkeret.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også