MedWatch

Avis: Ekspertpanel i seng med industrien

Ifølge den anerkendte amerikanske avis Washington Post har et videnskabeligt panel, som havde stor indvirkning på de amerikanske sundheds-myndigheders retningslinjer for smertemedicin, modtaget store summer fra medicinalselskaberne, som til gengæld fik lov til at deltage i ekspertpanelets møder.

Foto: Svilen Milev / Stock.Xchng

Et videnskabeligt panel, som havde til formål at udstikke generelle retningslinjer for, hvordan man bedst og mest effektivt kan teste smertestillende medicin i kliniske undersøgelser, har modtaget mange hundredtusinde dollars fra medicinalindustrien. Det skriver avisen Washington Post, som har fået adgang til hundredvis af e-mails sendt mellem medlemmerne af det videnskabelige panel.

Panelet var anført af de to medicinske professorer Robert Dworkin og Dennis Turk og havde også deltagelse fra medarbejdere fra FDA, og ifølge avisen havde gruppens anvisninger i forhold til undersøgelser af smertestillende medicin stor indvirkning på den amerikanske lægemiddelstyrelses officielle retningslinjer på området.

Herudover deltog også en række medarbejdere fra medicinalselskaber i panelet, og ifølge den interne korrespondance betalte de op mod 25.000 dollar per møde for at deltage.

De to professorer, som organiserede ekspertpanelet, opkrævede også de enorme gebyrer fra industrimedlemmerne for disses deltagelse i møderne, og de indrømmer over for avisen, at en del af pengene er røget ind på deres private forskerkonti.

Massiv kritik

FDA har været udsat for massiv kritik for ikke at have gjort nok for at forhindre en omfattende stigning i afhængighed af smertestillende medicin i den amerikanske befolkning. Og advokaten Craig Mayton – manden der fik udleveret den interne mail-korrespondance fra University of Washington – mener, at det kan hænge sammen med det tilsyneladende knap så uvildige ekspertpanels gøren og laden.

”De her e-mails hjælper til med at forklare de forfærdelige beslutninger, som FDAs analgesic division (afdeling for smertestilende medicin, red.) har taget over de seneste 10 år. I stedet for at værne om befolkningens sundhed, har FDA givet medicinalselskaberne lov til at betale for en plads ved det bord, hvor alle reglerne blev skrevet,” siger han til Washington Post.

FDA afviser

Myndighederne forsvarer sig med, at panelet var et privat samarbejde, som ikke havde nogen forbindelse til FDA, og at FDA-medarbejderne ikke har modtaget nogen betaling for at deltage i møderne.

Men to FDA-ansatte er sidenhen blevet medicinske konsulenter i medicinalselskaber, og allerede mens det stod på, har enkelte af de involverede tilsyneladende udtrykt bekymring over, om de private møder vil blive opfattet forkert.

En e-mail afslører, at en ansat fra National Institutes of Health var bange for, at møderne blev set som en ”pay-to-play”-proces, hvor selskaberne betalte for at få indflydelse på FDAs interne retningslinjer.

Læs hele artiklen fra Washington Post her.

Mere fra MedWatch

Prisstigninger på medicin får hver femte til ikke at købe

Én ud af fem patienter i en ny undersøgelse har det seneste år oplevet ikke at have råd til at købe deres ellers lægeordineret medicin – blandt andet på grund af de prisstigninger, der sker som følge af, at priserne bliver forhandlet hver 14. dag.

Rekordmange danske virksomheder på sundhedsmesse i Mellemøsten

Antallet af danske life science-virksomheder, der i år deltager på messen Arab Health i Dubai, slår rekord, og det giver god mening, for messen, der skydes i gang i dag, mandag, er den vigtigste i Mellemøsten, der er blevet et yderst attraktivt eksportmarked for leverandører af blandt andet medicoteknisk udstyr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier