MedWatch

Avis: Ekspertpanel i seng med industrien

Ifølge den anerkendte amerikanske avis Washington Post har et videnskabeligt panel, som havde stor indvirkning på de amerikanske sundheds-myndigheders retningslinjer for smertemedicin, modtaget store summer fra medicinalselskaberne, som til gengæld fik lov til at deltage i ekspertpanelets møder.

Foto: Svilen Milev / Stock.Xchng

Et videnskabeligt panel, som havde til formål at udstikke generelle retningslinjer for, hvordan man bedst og mest effektivt kan teste smertestillende medicin i kliniske undersøgelser, har modtaget mange hundredtusinde dollars fra medicinalindustrien. Det skriver avisen Washington Post, som har fået adgang til hundredvis af e-mails sendt mellem medlemmerne af det videnskabelige panel.

Panelet var anført af de to medicinske professorer Robert Dworkin og Dennis Turk og havde også deltagelse fra medarbejdere fra FDA, og ifølge avisen havde gruppens anvisninger i forhold til undersøgelser af smertestillende medicin stor indvirkning på den amerikanske lægemiddelstyrelses officielle retningslinjer på området.

Herudover deltog også en række medarbejdere fra medicinalselskaber i panelet, og ifølge den interne korrespondance betalte de op mod 25.000 dollar per møde for at deltage.

De to professorer, som organiserede ekspertpanelet, opkrævede også de enorme gebyrer fra industrimedlemmerne for disses deltagelse i møderne, og de indrømmer over for avisen, at en del af pengene er røget ind på deres private forskerkonti.

Massiv kritik

FDA har været udsat for massiv kritik for ikke at have gjort nok for at forhindre en omfattende stigning i afhængighed af smertestillende medicin i den amerikanske befolkning. Og advokaten Craig Mayton – manden der fik udleveret den interne mail-korrespondance fra University of Washington – mener, at det kan hænge sammen med det tilsyneladende knap så uvildige ekspertpanels gøren og laden.

”De her e-mails hjælper til med at forklare de forfærdelige beslutninger, som FDAs analgesic division (afdeling for smertestilende medicin, red.) har taget over de seneste 10 år. I stedet for at værne om befolkningens sundhed, har FDA givet medicinalselskaberne lov til at betale for en plads ved det bord, hvor alle reglerne blev skrevet,” siger han til Washington Post.

FDA afviser

Myndighederne forsvarer sig med, at panelet var et privat samarbejde, som ikke havde nogen forbindelse til FDA, og at FDA-medarbejderne ikke har modtaget nogen betaling for at deltage i møderne.

Men to FDA-ansatte er sidenhen blevet medicinske konsulenter i medicinalselskaber, og allerede mens det stod på, har enkelte af de involverede tilsyneladende udtrykt bekymring over, om de private møder vil blive opfattet forkert.

En e-mail afslører, at en ansat fra National Institutes of Health var bange for, at møderne blev set som en ”pay-to-play”-proces, hvor selskaberne betalte for at få indflydelse på FDAs interne retningslinjer.

Læs hele artiklen fra Washington Post her.

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier