Avis: Den kinesiske inkvisition skræmmer vestlige selskaber

Den kinesiske regering er godt på vej til at vende tilbage til landets Maoistiske fortid i kølvandet på den omfattende korruptionsskandale, der har hærget Kina i de seneste måneder. Det skriver Wall Street Journal.
Regeringen har slået hårdt ned på vestlige selskaber og deres ansatte i deres undersøgelser af korruptionsskandalen, som har ramt en række selskaber og industrier, ikke mindst medicinalindustrien.
Ifølge kilder, som avisen har talt med, går den kinesiske regering målrettet efter de store multinationale selskaber, da de ikke har den samme bureaukratiske beskyttelse, som de nationale selskaber. Derfor er det også lettest at bruge de udenlandske firmaer til at statuere et eksempel.
En unanvngiven advokat siger til avisen, at han har viden om afhøringer af hans klienter, som har mindet om regulære ”inkvisitioner”. Personerne trues på det nærmeste til at tilstå og i visse tilfælde endda love prisnedsættelser på deres selskabs produkter for at få nedsat deres straf, forklarer advokaten.
GSK lover billigere medicin efter Kina-skandale
Ifølge advokaten er mange af de vestlige medarbejdere, som er blevet afhørt af myndighederne ”rædselsslagne”, og de fleste selskaber siger, at de nu er ekstra forsigtige i deres ageren.
Korruption er almindelig praksis
Reglerne i det store asiatiske land er bevidst uklare, og tidligere har regeringen kun slået sporadisk ned på den omfattende korruption, som længe har hersket i Kina og efterhånden er blevet en indgroet del af landets sundhedssystem.
Kinesiske hospitaler tvinges f. eks. til at holde priserne på et meget lavt niveau, hvilket betyder, at man har meget få midler til at betale sine læger. Derfor er det blevet almindeligt for lægerne at tage imod penge fra medicinalselskaberne. Og selskaberne forventes at tilbyde betalinger til lægerne.
Denne praksis er blevet så almindelig i Kina, at det ville være svært overhovedet at opretholde et sundhedssystem uden, skriver avisen.
Læs hele historien fra Wall Street Journal her (kræver log-in).