Eli Lilly i usædvanlig patentretssag

I denne uge starter Eli Lilly en noget anderledes patentretssag, hvor man skal forsøge at opretholde et sekundært patent, der dækker den måde, som et af selskabets storsælgende lægemidler ordineres på. Udfaldet kan få store konsekvenser for selskabet og branchen.

Patentretssager er hverdagskost i medicinalindustrien, men den seneste af slagsen for amerikanske Eli Lilly er alligevel noget anderledes end de fleste. Det skriver Wall Street Journal.

Mandag indledes retssagen i Eli Lillys hjemby Indianapolis, hvor virksomheden skal forsvare et patent på lungekræftmedicinen Aimta, som ifølge avisen solgte for 2,6 mia. dollar på verdensplan i det forgangne år.

Men faktisk drejer det sig om to patenter – ét som dækker den kemiske opbygning af lægemidlet, og ét som dækker den måde hvorpå medicinen ordineres, nemlig sammen med folinsyre og B12 vitamin for at mindske negative bivirkninger.

Den kemiske forbindelse, som ligger til grund for lægemidlet, mister patent i 2017, men hvis Eli Lilly får medhold i retten, kan det sekundære patent holde kopivirksomheder fra fadet helt frem til 2022.

Dyrt og besværligt

Sagen har utrolig stor betydning for den amerikanske koncern, som har flere produkter, der står overfor patentudløb i den nærmeste fremtid.

Lilly er dog ikke det eneste firma, der er presset af patentkløften, og derfor er flere store selskaber faktisk begyndt at bruge ressourcer på at forsvare disse sekundære patenter.

Men det er som regel meget dyrere og mere besværligt end at forsvare de primære patenter, skriver avisen og tilføjer, at kopiproducenterne i mange tilfælde har haft held med at få fjernet de sekundære patenter.

Åbenlys opdagelse

I den aktuelle sag er Eli Lilly oppe imod en række kopiproducenter, heriblandt Teva Pharmaceuticals, som ønsker at markedsføre generiske varianter af kræftmedicinen, inden det sekundære patent udløber.

Kopiproducenterne mener, at patentet burde fjernes, da de fleste fagfolk med indblik i kræftbehandling og ernæring ville have nået til den konklusion, at medicinen burde gives i kombination med folinsyre og B12 vitamin.

Men Lilly forsvarer sig med, at da deres forskere første gang foreslog det, blev de mødt med ”hård modstand både internt i selskabet og fra omverdenen”, heriblandt fra de amerikanske medicinmyndigheder FDA.

Find artiklen fra Wall Street Journal her. (log-in påkrævet)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også