Supercomputere hjælper medicinudviklingen

Medicinalselskaber bruger nu kraftfulde computere til at sætte skub i lægemiddelsudviklingen og forøge chancerne for succes, skriver Wall Street Journal.
oversat af Martin Havtorn Petersen

Computere er med til at gøre opdagelsen af nye lægemidler mindre tilfældigt.

Efter at have brug årtier på at lede efter stoffer i naturen, som kan have medicinsk potentiale, er de fleste store medicinalselskaber nu også begyndt at designe deres medicin virtuelt.

Med hjælp fra kraftfulde computeranalyser, som er med til at identificere bestemte lægemiddels-”targets”, kan forskerne manipulere molekyler på deres computerskærme og skabe skræddersyede kemiske forbindelser, som angriber de sygdomsfremkaldende proteiner.

Denne metode til at skabe specielt tilpassede molekyler kendes som structure-based design. Den blev brugt til at opdage Xalkori, en terapi fra Pfizer mod en sjælden type lungekræft, som blev introduceret sidste år.

Det har også spillet en rolle i udviklingen af en Alzheimersbehandling fra Eli Lilly, antibiotika fra GlaxoSmithKline i mellemstadierne af klinisk udvikling og blodfortyndende medicin fra Sanofi i de afsluttende kliniske faser.

Med hjælp fra computerne opdager medicinalvirksomhederne behandlinger, som de måske ikke ville have opdaget uden, selv med investeringen af betydelige mængder tid og penge, siger Magid Abou-Gharbia, som er direktør for Moulder Center for Drug Discovery Research ved Temple University og tidligere stod i spidsen for medicinudvikling for selskabet Wyeth.

”Du øger rent faktisk chancerne for at nå frem til en succesfuld klinisk kandidat” ved at bruge det, siger han.

Læs hele artiklen fra Wall Street Journal om den fagre nye verden for medicinudviklingen her.

 Supercomputer hjælper med diagnose 

 Supercomputere løser gåde om hjertefejl 

 Lundbeckmillioner til hjerneforskning 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også