MedWatch

Lundbeckmillioner til hjerneforskning

Dansk forsker får 10 mio. kroner fra Lundbeckfonden til at kortlægge hjernens kommunikationsmønstre. Det kan skaffe en viden, som kan bruges til bedre at diagnosticere og evaluere effekten af behandlinger af hjernesygdomme.

Foto: Miranda Knox / Stock.Xchng

Med 10 mio. kr. i ryggen fra Lundbeckfonden skal lektor Morten Mørup fra DTU kortlægge hjernens kommunikationsmønstre. Midlet er strukturelle og funktionelle hjerneskanninger. Og enorm computerkraft.

For forskeren skal se på kommunikationsmønstrene i hele hjernen og ikke kun i mindre områder. Det giver en enorm statistisk udfordring, når beregningerne skal foretages.

Der skal bruges og analyseres meget store mængder af data fra hjerneskanningerne, for at de overordnede mønstre i hjernen kan isoleres fra den signal-støj, der følger med, når målingerne som her foretages med meget høj opløsning. Det kræver storskalaberegninger, hvor DTU's store supercomputere kommer i spil.

Raske hjerner danner model

Lige nu er det raske forsøgspersoner, der lægger hjerne til de statistiske beregninger. På baggrund af dem laver Morten Mørup en samlet model af hjernens overordnede kommunikationsmønstre.

Den model vil han anvende til at undersøge, hvordan kommunikationsmønstrene ændrer sig ved hjernesygdomme, hvor hjernen og dens funktioner langsomt nedbrydes.

”Flere hjernesygdomme er karakteriseret ved, at der allerede i tidlige stadier sker forandringer i hjernens forbindelsesmønstre. Med vores statiske modeller vil vi kunne se, hvordan mønstrene ændrer sig ved sygdom og dermed gøre det muligt bedre at forstå sygdommes påvirkning på hjernens funktioner. Vores mål er at blive i stand til bedre at kunne detektere sygdomme tidligt samt evaluere effekten af behandlinger af sygdomme såsom multipel sklerose og Parkinsons sygdom,” udtaler Morten Mørup i en meddelelse fra Lundbeckfonden.

Derfor vil han skabe beregningsmæssige værktøjer, som statistisk kan modellere de fremtrædende hjerneforbindelsesmønstre ud fra hjerneskanninger. Værktøjerne skal også gerne kunne bruges til at diagnosticere patienter og evaluere behandlingers effekt.

”Hvorvidt modellerne kan bruges klinisk vil afhænge af, hvor tydeligt signalet er. Men jeg tror på, at det kan lade sig gøre,” udtaler Morten Mørup. 

 Ny formand: Fortsat fokus på neuro i Lundbeckfonden

 Kendt topchef på vej i Lundbeckfondens bestyrelse

 Lundbeckfondens seneste initiativ skal lukke hul 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier