MedWatch

Supercomputer hjælper med diagnose

Efter at have vundet quizshowet Jeopardy skal IBM's supercomputer Watson nu hjælpe læger med at diagnosticere patienter.

Foto: Colourbox

Det er mere end et år siden at Watson, IBM’s berømte supercomputer, satte nye standarter for kunstig intelligens ved at slå menneskelige mestre i quizshowet Jeopardy. Watson er nu ved at lære at bruge sine sproglige færdigheder til at hjælpe lægerne med at diagnosticere patienter.

Udviklingen er mest fremskreden for kræftbehandling, hvor IBM samarbejder med flere amerikanske hospitaler for at bygge en virtuel lægeassistent.

"Det er en maskine, der kan læse alt og intet glemmer" siger Larry Norton, en læge på Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York, der samarbejder med IBM.

Fifty-fifty

Når den spillede Jeopardy, analyserede Watson hvert spørgsmål i forsøget på at gætte, hvad det drejede sig om. Herefter kiggede den efter mulige svar i sin database, der bestod af kilder såsom leksika. Den klassificerede hvert svar i henhold til det tilhørende dokumentationsmateriale, og benyttede sig til sidst af det bedst klassificerede svar.

Systemet bruger en lignende tilgang i forbindelse med medicinske spørgsmål, selvom den i disse tilfælde benytter sig af på oplysninger fra medicinske tidsskrifter og kliniske retningslinjer.

For at teste systemet blev Watsons første opgave at besvare spørgsmål taget fra Doctor’s Dilemma, en konkurrence for læger under uddannelse, der finder sted på det årlige møde i American College of Physicians. Watson fik 188 spørgsmål, som den ikke tidligere havde set, og opnåede omkring 50 procent nøjagtighed - ikke dårligt for en tidlig test, men heller ikke ideelt.

Kan foreslå behandlingsplaner

I forsøget på at forbedre Watson optager maskinen nu journaler – titusindvis alene på Sloan-Kettering - over behandlinger og resultater sammenhørende med de enkelte patienter.

Når der modtages data fra en ny patient, leder Watson efter oplysninger fra dem med lignende symptomer, samt de behandlinger, som har været mest succesfulde. Tanken er, at det vil give lægerne en række mulige diagnoser og behandlingsmuligheder, hver med et tilknyttet konfidensniveau.

Resultatet vil være et system, der ifølge dets skabere, kan foreslå nuancerede behandlingsplaner, der tager højde for faktorer såsom lægemiddelinteraktioner og en patients sygehistorie.

 

Læs hele historien fra NewScientist om den nye supercomputer her

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier