20.000 kræftpatienter venter for længe på at blive undersøgt
Hvert år rammes ca. 43.000 danskere af kræft, men kun halvdelen af dem har så klare symptomer, at de sendes direkte til hurtig udredning og behandling i en kræftpakke, skriver Jyllands-Posten. Den anden halvdel af kræftpatienterne med vagere symptomer svigtes, for deres vej til diagnose er ofte for lang og fuld af omveje, og det forringer deres chancer for at overleve, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse og Praktiserende Lægers Organisation (PLO).
De vil give alle praktiserende læger adgang til at henvise denne patientgruppe til hurtige og afklarende undersøgelser.
Samtidig konkluderer en rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), at den gruppe kræftpatienter falder mellem flere stole.
"Problemet er de patienter, som kommer i praksis med en anden sygdom, og hvor der ikke på forhånd er mistanke om kræft. Det kan være en kol-patient, som har fået en forværring. Når lægen for en sikkerheds skyld vil tjekke, om det kan være lungekræft, kan der desværre være seks-otte ugers ventetid på at få patienten undersøgt," siger senioranalytiker Morten Bonde Klausen, Vive.
Mireille Lacroix, næstformand, PLO, siger om patientgruppen:
"De bliver typisk sendt rundt i systemet, og det forsinker deres diagnose og dermed ofte også deres overlevelseschancer."
Direktør Jesper Fisker, Kræftens Bekæmpelse, efterlyser, at praktiserende læger får ret til en ny, direkte og hurtig adgang til simple ja/nej-undersøgelser for disse patienter.
"Det vil være en kæmpe fordel for både patienten, sundhedssystemet og samfundsøkonomien," siger han.
Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, anerkender ønsket om hurtigere adgang til undersøgelser:
"Men vores undersøgelseskapacitet er presset, og vi kan ikke bare åbne sluserne for f.eks. CT-scanninger, som er både dyre og på grund af en høj dosis stråling potentielt udsætter patienten for en risiko."
(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Jyllands-Posten)
Kontroversiel tyrkisk læge er blevet hovedrig på Pandora-milliardærs bioteksats
Enochian Biosciences forfremmer næstformand til ny adm. direktør
Allarity fortsætter oprydningen i pipelinen - sælger kræfthåb for op til 114 mio. kr.