Medie: Sonova har problemer med defekte implantater

Der er opstået problemer med defekte cochlear-implantater hos schweiziske Sonova, skriver avisen NZZ am Sonntag. Ifølge avisen betyder det, at flere patienter skal under kniven igen for at få skiftet implantaterne ud.
Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix
af marketwire

Schweiziske Sonova har fået problemer med defekte cochlear-implantater, skriver den schweiziske avis NZZ am Sonntag.

Det betyder ifølge avisen, at flere patienter skal under kniven igen for at få skiftet implantaterne ud.

Og det bliver ikke pænt modtaget på børsen i Zürich mandag morgen, hvor Sonova falder med 2 pct. til 383 schweizerfranc.

Sonova producerer og sælger cochlear-implantater gennem datterselskabet Advanced Bionics, og i februar 2020 valgte selskabet at tilbagekalde en række produkter i udgaverne Hires Ultra og Hires Ultra 3D på grund af faldende effekt.

Men ifølge NZZ am Sonntags undersøgelser blev de første problemer med implantaterne allerede opdaget i sommeren 2019, hvor Advanced Bionics dog valgte ikke at tilbagekalde produkter, fordi antallet af defekte implantater var "meget lille," skriver avisen.

NZZ am Sonntags undersøgelser på tyske og schweiziske hospitaler peger ifølge Bloomberg News på, at op til 50 pct. af de allerede indopererede implantater kan være defekte, og derfor skal flere hundrede patienter muligvis opereres igen for at få skiftet dem, skriver avisen.

Advanced Bionics iværksatte efter at have opdaget problemerne med den faldende effekt en stribe opgraderinger, der skulle forbedre effekten.

Selskabet bogførte ved tilbagekaldelsen i februar sidste år engangsomkostninger på 40-50 mio. schweizerfranc - svarende til omtrent 280-350 mio. kr. med mandagens valutakurser.

Demant tilbagekaldte implantater i oktober

Midt i oktober oplyste danske Demant, at selskabet frivilligt tilbagekalder en række cochlear-implantater af typen Neuro Zti på grund af en funktionsfejl.

Samtidig har det danske selskab også stoppet salget af nye implantater, indtil der er klarhed over problemets omfang og oprindelse.

Tilbagekaldelsen har for Demants vedkommende medført engangsomkostninger på 70-100 mio. kr.

Funktionsproblemet omfatter omtrent 4000 implantater, oplyste Demant den 14. oktober.

"Dette skyldes forringelse af den hermetiske lukning, hvorved de elektroniske komponenter i implantaterne over tid eksponeres for fugt, hvilket resulterer i, at elektronikken sættes ud af drift og ikke længere fungerer. Undersøgelser har vist, at de potentielle funktionsproblemer kan henføres til en afvigelse i produktionen, som påvirker op til 3.976 Neuro Zti-implantater," skrev Demant dengang.

"Per 13. oktober var i alt 28 implantater blevet eksplanteret eller var under overvågning for eksplantering. Der er ingen bekymring for sikkerheden for eksisterende brugere, og de fleste brugere vil højst sandsynligt ikke opleve nogen problemer," fortsatte selskabet.

Demant-boss efter tilbagekaldelse og stop for videre produktion: "Det er meget alvorligt"

Demant trækker cochlear-implantater tilbage - koster op mod 100 mio. kr. allerede i år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også