MedWatch

WHO vil have 375 mio til Zika-bekæmpelse

Verdenssundhedsorganisationen siger, at man har brug for mere end 375 mio. kr. til bekæmpelse af Zika-virus i de kommende måneder. Pengene skal blandt andet bruges til forskning på området og udvikling af vacciner.

WHO, anført af Generaldirektør Margaret Chan, vil have økonomisk hjælp til at bekæmpe Zika-virus. Foto: Martial Trezzini/AP/POLFOTO

Flere regeringer og internationale organisationer er i yderste beredskab over det omfattende udbrud af den myggebårne virus Zika i Sydamerika, som er blevet kædet sammen med hjerneskader i fostre og nu har spredt sig til næsten 40 lande verden over.

For små to uger siden annoncerede den amerikanske regering, at præsident Barack Obama vil have landets kongres til at afsætte 1,8 mia. dollars til at bekæmpe virussen i udlandet og til at forberede sig på effekterne af den i USA, hvor en række personer i sydlige delstater er blevet smittet.

Nu siger verdenssundhedsorganisationen, WHO, at man får brug for finansiering på 56 mio. dollars, eller godt 375 mio. kr., til sin strategi for bekæmpelse af Zika.

Det skriver Reuters.

De mange millioner, hvoraf 25 mio. dollars skal gå direkte til organisationen, skal bruges til at sætte fart under udviklingen af vacciner, til at forske i hvordan virussen spreder sig, til at diagnosticere patienter og til generel viruskontrol. Det sagde organisationen onsdag ifølge nyhedsbureauet.

WHO’s finansieringsramme ligger altså noget under det beløb, USA vil bruge på kampen mod Zika. Organisationen har allerede mødt stor kritik for sit modsvar – eller mangel på samme - mod det omfattende udbrud af Ebola i Vestafrika i de senere år, som tog livet af mere end 11.000 mennesker.

Og Lawrence Gostin, der er ekspert i folkesundhed, siger til Reuters, at WHO igen gør alt for lidt og at man ”stærkt undervurderer” opgaven med at få bugt med Zika-udbruddet.

WHO regner med at finansieringen skal komme fra en række lande og andre bidragsydere, og man har indtil videre sikret sig nødfinansiering på 2 mio. dollars, så man kan sætte gang i arbejdet med det samme.

Neurologiske problemer

Zika er en virus som har eksisteret i lande omkring ækvator siden 1950erne, men med ændringer i klimaet i nyere tid er der blevet åbnet for, at den tropiske sygdom kan komme til traditionelt koldere himmelstrøg, hvor folk er mindre modstandsdygtige over for virussen.

Samtidig har man i forbindelse med det igangværende udbrud, som startede i Brasilien, set en sammenhæng mellem gravide kvinder, som bliver smittet med virussen og udvikling af tilstanden mikrocephali i spædbørn.

Det er en sjælden neurologisk udviklingsdefekt, hvor hjernen og hovedet, eller nærmere betegnet kraniehvælvingen, ikke udvikles som normalt.

”Mulige forbindelser til neurologiske komplikationer og misdannelser i fostre har hastigt ændret risikoprofilen for Zika fra en mild trussel til en trussel af meget alvorligt omfang,” siger WHO’s generaldirektør, Margaret Chan, ifølge organisationens strategirapport på området.

I Brasilien, som er det land, der er hårdest ramt af problemerne, er forskere i fuld gang med at undersøge sammenhængen mellem Zika og mikrocephali. Her er der næsten 4.500 mulige tilfælde af mikrocephali, hvoraf mere end 500 indtil videre er blevet bekræftet. Og landets sundhedsministerium siger, at man på nuværende tidspunkt har kædet mere end 40 af disse tilfælde sammen med Zika-smitte.

POLFOTO_51735738.jpg

Studie bakker op om teori

Et studie publiceret i tidsskriftet Lancet Infectious Diseases onsdag bidrog tilmed yderligere til at påvise den mulige sammenhæng mellem Zika og mikrocephali, skriver Reuters.

Forskerne bag det pågældende studie siger, at de har fundet virussen i fostervandet fra to gravide kvinder, hvis børn blev diagnosticeret med mikrocephali.

Selvom det ikke er noget endegyldigt bevis for, at virussen er skyld i tilstanden, så indikerer den opdagelse at Zika er i stand til at krydse placentabarrieren – den tynde hinde på moderkagen, hvorigennem der udveksles affalds- og næringsstoffer mellem moderen og barnet. Og det bakker om ikke andet op om teorien om en sammenhæng mellem Zika og mikrocephali.

Herudover er virussen også blevet forbundet med tilfælde af Guillain-Barrés syndrom i voksne mennesker. Det er en sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber nerver og muskler, hvilket kan medføre lammelse.

Zika-virussen har sat gang i omfattende industrikapløb

EMA vil hjælpe med udvikling af Zika-vacciner

USA vil bruge 1,8 mia dollars på at bekæmpe zikavirus

Mulig sammenhæng mellem Zika-virus og nervesygdom

Overlæge: Seksuel overførsel af zikavirus er ligegyldig

Forsiden lige nu

Dansk-stiftet biotekselskab tynget af massiv gæld

Dansk-stiftede Egalet, som har rykket sit hovedkvarter til USA og er børsnoteret på Nasdaq i New York, kæmper med en gæld, der er tre gange så høj som selskabets markedsværdi. Det viser en gennemgang foretaget af EP Vantage.

Rekordhøjt salg for Novo-opkøb

Medicinalselskabet Xellia Pharmaceuticals, der har hovedsæde i Danmark og Novo Holdings som ejer, byder endnu en gang på vækst – faktisk den højeste i selskabets historie. Og der bliver god brug for pengene, for 2018 byder på store investeringer.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier