MedWatch

Forskning: Gåture kan bremse diabetes

Over 300.000 danskere lider af diabetes, og mere end dobbelt så mange har forstadier til folkesygdommen.

Foto: colourbox

Men mange kan mindske symptomerne eller slippe af med sygdommen med regelmæssig træning, hvor man går skiftevis hurtigt og langsomt i tre minutter.

60 minutters intervalgang fem gange om ugen viser "overlegne forbedringer" i reguleringen af blodsukkeret.

Det viser en ny ph.d.-afhandling, som forsvares torsdag. Også en mindre indsats har dog effekt, ifølge afhandlingen af læge Kristian Karstoft fra Center for Inflamation og Metabolisme og Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.

"Intervalgang har markant større effekt end almindelig gang på diabetes," siger Kristian Karstoft.

Intervalgangen "fintuner" kroppen, så den bedre kan håndtere de kulhydrater, man spiser.

"Musklerne bliver bedre til at optage sukker, fordi de reagerer bedre på insulin. Motoren kører simpelthen bedre, "siger Karstoft.

Gratis mobilapp

For at gøre det så let som muligt for brugerne, har forskerne udviklet en gratis mobilapp, InterWalk. Den er de seneste ti måneder downloaded foreløbig 15.000 gange fra Appstore. Fra torsdag kan den også hentes i Google Play til androidmobiler.

Dermed håber forskerne på, at mange flere vil bruge den nye træningsapp. Diabetes er en boomende folkesygdom, hvor antallet af diabetikere er fordoblet på ti år. Sygdommen koster 86 millioner kroner. Om dagen.

66-årige Jerry Ritz fra Hørsholm har ud over at tabe sig forbedret sin kondition med 30 procent. Til lægens overraskelse har han trods diabetes i 10 år undgået at komme på insulin.

"Intervaltræningen er nem at gå til. Man skal bare gøre sig klart, at det er træning, hvor man skiftevis presser sig selv og puster ud og ikke bare en almindelig gåtur," siger han.

Forskerne håber, metoden vil vise effekt også på sygdomme som kræft og hjerte- og lungesygdomme.

Kolesterolmedicin ser ud til at afhjælpe senfølger af diabetes

Dette står i vejen for Novos fedmegodkendelse

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier