MedWatch

Kolesterolmedicin ser ud til at afhjælpe senfølger af diabetes

Ny forskning på Københavns Universitet peger på, at kolesterolmedicin i form af statiner nedsætter risikoen for sene følger af diabetes.

Foto: Colourbox

34 pct. mindre risiko for at blive diagnosticeret med diabetisk neuropati (nervesygdom, der kan føre til fodproblemer og amputation), 40 pct. mindre risiko for at udvikle diabetisk retinopati (beskadigelse af nethinden, der kan føre til blindhed) og 12 pct. mindre risiko for koldbrand i fødderne.

Det er ifølge en pressemeddelelse fra Københavns Universitet resultaterne af en undersøgelse, hvor kolesterolsænkende medicin i form af statiner er blevet givet til diabetespatienter. Undersøgelsen peger desuden på, at statiner ikke har nogen effekt på risikoen for nefropati (nyresygdom).

”Diabetespatienter har forhøjet blodsukker, som er forbundet med småkar-senkomplikationer. Da kolesterolsænkende statiner er mistænkt for at øge niveauet af blodsukker, undersøgte vi, om brug af statiner hos patienter med diabetes øger risikoen for at udvikle sygdomme i øjne, nerver og nyrer,” forklarer professor og overlæge Børge G. Nordestgaard fra Københavns Universitet og Herlev Hospital i pressemeddelelsen.

Forskerne fandt dog ingen beviser for, at brug af kolesterolsænkende statiner er forbundet med en øget risiko for diabetiske småkar-senkomplikationer. Det er dog endnu for tidligt at slå fast, at statiner tværtimod har en gavnlig effekt på senkomplikationerne.

”Hvorvidt statiner beskytter mod nogle former for småkar-sygdom, som resultaterne fra vores undersøgelse peger på, skal undersøges i andre studier og helst i lodtræknings-placebo-kontrollerede undersøgelser,” udtaler seniorforsker Sune F. Nielsen fra Herlev Hospital.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier