Erhvervsikoners fonde overvejer verdensklasse-hospital

A.P. Møller Fonden og Lego-stifter Ole Kirk's Fond overvejer at gå med i etableringen af et af verdens bedste mor-barn-hospitaler.
Ane Uggla og Lars Erik Brenøe, A.P. Møller Fonden
Ane Uggla og Lars Erik Brenøe, A.P. Møller Fonden

To danske erhvervsikoners fonde, A.P. Møller Fonden og Lego-stifter Ole Kirk's Fond, har planer om at etablere et nyt dansk mor-barn-hospital i verdensklasse.

I en nyhedsmeddelelse fra Rigshospitalet fremgår det således, at der er sat en forundersøgelse i gang, finansieret af de to fonde og Region Hovedstaden. Udgifterne til forundersøgelsen deles ligeligt mellem fondene og Region Hovedstaden.

Men Bent Ottesen, centerdirektør, professor, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet, siger til MedWatch, at de to fonde sammen efter alt at dømme også skal finansiere størstedelen af selve hospitalet, hvis forundersøgelsen udmunder i et nyt byggeri.

Kan klippe snor i 2020

"Omkostningerne i forbindelse med forundersøgelsen deles ligeligt mellem fondene og Region Hovedstaden, det vil være naturligt, at et eventuelt projekt finansieres på samme måde. Men jeg kan ikke sige med garanti, hvordan det bliver. Det ville være at spå om fremtiden. Der ligger jo det i samarbejdet, at vi skal etablere et hospital, men den endelig afgørelse foreligger først næste sommer, hvis resultatet af vores forundersøgelse er positiv. Det er den hensigt, der er i projektet," siger Bent Ottesen og fortsætter:

"Hvad det kommer til at koste, regner vi os frem til i løbet af det kommende år. Så jeg kan ikke sætte noget beløb på. Der er ikke noget officielt budget, men vi har indgået et samarbejde med Ole Kirk's fond og AP. Møller Fonden om, at nu må vi se i det kommende år, om det her kan realiseres, og om vi kan indfri de ambitioner, som vi har sat os. Hvis man fremskriver, at alt går som planlagt, så vil man kunne klippe en snor over i 2020."

Verdensklasse

I nyhedsmeddelelsen hedder det direkte, at forundersøgelsen ”ser på mulighederne for etablering af et nyt mor-barn-hospital i verdensklasse”. Endvidere hedder det:

"Forundersøgelsen har til formål at afdække mulige scenarier for at skabe et fremtidens mor-barn hospital, der skal danne skole for den patient- og familiecentrerede behandling af kvinder og børn, hvor patientbehandling og omsorg, forskning og uddannelse udgør en integreret helhed.

Visionen er at samle alle behandlinger for børn i et optimalt miljø, som tilbyder unikke rammer til hele familien. Målet er samtidig et exceptionelt byggeri, der er internationalt banebrydende inden for arkitektur, logistik, drift, funktionalitet og miljø."

Har nået grænsen

"Hospitalet er nødvendigt for, at udviklingen ikke går i stå. Hvis vi skal kunne blive ved med at bevæge os blandt de bedste, så er vi nødt til at skabe bedre rammer. Vi har nået grænsen for, hvad vi kan rumme," siger Bent Ottesen og fortsætter:

"Med hospitalet vil vi få mulighed for at udleve nogle af de drømme, som vi har omkring de ideale patientforløb. Man vil opleve nogle meget mere hensigtsmæssige forløb, end man har været udsat for i dag. Der er kommet andre avancerede behandlinger til, og det er hele tiden sket med knobskydninger inden for de eksisterende rammer, således at man ikke altid har kunnet planlægge sine patientforløb på den mest optimale måde. Det vil man kunne på et nyt hospital."

Rigshospitalets center for børn, kvinder og forplantning, Juliane Marie Centret, er på niveau med den internationale elite, og målet er at være blandt verdens 10 bedste mor-barn-hospitaler.

Sommeren 2015

”Over det næste år skal der udarbejdes en udførlig projektbeskrivelse, der kan danne grundlag for en vurdering af mulighederne for at tage skridtet mod en egentlig realisering. Et af de vigtigste værktøjer i forundersøgelsen bliver inddragelse af både faggrupper, patienter og pårørende for at sikre et tilbundsgående billede af og nye idéer til de optimale rammer. Der vil også blive hentet inspiration fra lignende projekter på internationalt plan,” skriver Rigshospitalet.

I meddelelsen hedder det videre, at forundersøgelsen vil blive koordineret af en styregruppe, hvis repræsentanter omfatter Region Hovedstaden, Rigshospitalet, Juliane Marie Centret samt de to fonde. Resultatet forventes at foreligge i sommeren 2015.

 Kirkbi: Matas-investering er en god tilføjelse

 Gaveregn fra Novo Nordisk Fonden 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også