Modangreb på apoteker efter "bombardement"

Dansk Erhverv, der repræsenterer detailhandlen, går til angreb på analyse fra Apotekerforeningen om effekten af håndkøbsmedicin-liberaliseringen.
Foto: NYHEIM MARIUS
Foto: NYHEIM MARIUS

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv tager nu kraftigt til genmæle mod en række udsagn fra Danmarks Apotekerforening om effekten af håndkøbslægemidlernes liberalisering.

Ifølge apotekerne er gevinsten for forbrugerne – og dermed behovet for liberalisering - marginal både i forhold til udbud og priser. Og tilmed sætter apotekerne i en ny analyse et sundhedsfagligt spørgsmålstegn ved en af detailhandelens få storsællerter, næsespray.

”Det er sådanne historier, vi er blevet bombarderet med i pressen de to seneste år,” siger markedschef Christian Sestoft fra Dansk Erhverv, der bl.a. repræsenterer Dansk Detail – og apotekernes storkonkurrent Matas.

Politiske budskaber

Bombardementet, som Dansk Erhverv mener består af meget løst krudt, hænger ifølge Sestoft sammen med de igangværende forhandlinger om en mulig modernisering af apotekerlovgivningen. Her er fronterne trukket skarpt op imellem apotekerne, der kæmper for deres historiske monopol på receptpligtig medicin, og Matas, der med deres kæde af butikker pokkers gerne vil slå døren ind til det marked.

Avis: Apotekernes monopol har medvind 

Baggrunden for Dansk Erhvervs modangreb er en ny analyse fra Apotekerforeningen. Heri hedder det med henvisning til, at blot fire håndkøbs-lægemidler står for 85 procent af omsætningen i detailhandlen:

”I oktober 2001 blev en stor del af håndkøbslægemidlerne liberaliseret, hvilket betød, at de nu også kunne sælges uden for apotekerne. Baggrunden for liberaliseringen var, at adgangen til håndkøbslægemidlerne skulle gøres lettere for forbrugerne. Men i realiteten sælger detailforhandlerne dog meget få forskellige lægemidler, og det er kun få lægemidler, forbrugerne reelt har fået lettere adgang til.”

Næsesprays-boom

De fire lægemidler er nikotinprodukter (61 pct.), næsespray mod forkølelse (14 pct.), Strepsil til lindring af halsen (7 pct.) og det smertestillende lægemiddel paracetamol. Om næsespray skriver Apotekerforeningen på basis af konkrete tal, at det er i detailhandlen, der er sket et boom i salget af næsespray.

”Det øgede salg af næsespray mod forkølelse har fået flere øre-, næse- og halsspecialister til at advare mod overdreven brug,” pointerer apotekerne.

Hertil siger Christian Sestoft:

”Ja, men det var en trend, der allerede var i gang, inden liberaliseringen fandt sted. Og apotekerne har også været ude med budskabet om, at smertestillende medicin er dyrere i detailhandlen, underforstået at de tjener mere på det. Men årsagen er, at detailhandelen kun må sælge hovedpinepiller, der er pakket i 10 styks pakninger. Det betyder, at det ikke er fair at sammenligne prisen med et glas med 100 styk.”

Han tilføjer, at Lægemiddelkontrollen fører tæt kontrol med udviklingen og år for år konstaterer, at detailhandlen forvalter området med store omhyggelighed og stor ansvarlighed.

En fiasko

Apotekerne konkluderer i analysen klart, at liberaliseringen har været en fiasko:

”Baggrunden for liberaliseringen var, at adgangen til håndkøbslægemidlerne skulle gøres lettere for forbrugerne. Men i realiteten sælger detailforhandlerne dog meget få forskellige lægemidler, og det er kun få lægemidler, forbrugerne reelt har fået lettere adgang til,” hedder det fra apotekerne.

Christian Sestoft, hvorfor sælges der meget få produkter inden for håndkøbsmedicin?

”Det hænger jo sammen med efterspørgsel, ligesom der er meget strenge krav til, hvordan detailhandlen må markedsføre produkter. De står jo ikke ude på hylderne, men skal være gemt bag kasseapparaterne, hvor der ikke er plads til det. Og så er der heller ikke økonomi i at have det helt store sortiment.”

Ønsker i håndkøbsmedicinen ud på hylderne i detailhandlen?

"Vi ønsker ikke at udfordre patientsikkerheden på nogen måde. Men hvis man finder det forsvarligt, skal det bestemt ikke være detailhandlen, der blokerer for det. Det siger sig selv.”

FAKTA:

Dansk Erhverv har sendt en række links til at underbygge organisations argumenter i forhold til Apotekerforeningens såkaldte påstande:

1.Vedr. Apotekerforeningens påstand om, at liberaliseringen i 2001 har ført til stigende misbrug af næsespray

Linktil Sundhedsstyrelsen, der har set på sagen:” Salg af næsemidler uden for apoteket giver ikke anledning til bekymringer På denne baggrund vurderer Lægemiddelstyrelsens Registreringsnævn og Lægemiddelstyrelsen, at liberalisering af salget af næsespray i 2001 ikke har medført en uacceptabel ændring i forbrug eller bivirkninger”.

2. Vedr. apotekerforeningens påstand om, at liberaliseringen i 2001 har øget misbrug af hovedpinepiller

”Danskernes forbrug af smertestillende håndkøbslægemidler bliver ofte debatteret. På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside for lægemiddelsalget i Danmark, www.medstat.dk, kan man se, at forbruget af smertestillende håndkøbslægemidler er steget med 23 procent fra 1996 til 2010. Tager man højde for, at der har været en vækst i befolkningstallet i samme periode og ser på forbruget pr. 1.000 indbyggere, er stigningen 17 procent…….. Det ses, at stigningen for det samlede salg skyldes en stigning i receptsalget af de smertestillende håndkøbslægemidler, mens håndkøbssalget stort set ikke er steget i perioden.

Således er det samlede salg af håndkøbsmedicin steget med 17 % fra 1996 til 2010, receptsalget er steget med 71 %, mens håndkøbssalget kun er steget med 1%..

3. Detailhandlen forvalter i flg. Lægemiddelkontrollens resultater, salget af håndkøbsmedicin med stor omhyggelighed. Årsrapport (fra 2012) for inspektion af salg af håndkøbslægemidler i detailhandlen 2011

” Der er generelt en tendens til, at resultaterne bliver bedre og bedre år for år”…. ”Vi er godt tilfredse med udviklingen i fald i antal bødesager for detailudsalg (CHS-kom: dvs. hvor købmanden selv har det fulde ansvar for salget), men er overraskede og utilfredse med stigningen af bødesager for håndkøbsudsalg (CHS-kom: håndkøbsudsalg er de steder i detailhandlen hvor købmanden har en aftale med en lokal apoteker om et lille udsalg i butikken, som apotekeren har ansvar for at føre tilsynet med).

4. Vedr. apotekerforeningens påstand om at hovedpinepiller er blevet dyrere

Apotekerforeningens analyser når følgende konklusion:

Men Konkurrencemyndighederne konkluderer i juni 2012, at priserne især er steget på apoteket – se figur 5 side 30 i rapport, juni 2012.

Men Konkurrencemyndighederne konkluderer i juni 2012, at priserne især er steget på apoteket . Det sker i figur 5 side 30  i rapporten "HENVENDELSE FRA KONKURRENCERÅDET TIL MINISTEREN FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE OG ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN EFTER KONKURRENCELOVENS § 2, STK. 5".

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også