MedWatch

Massivt forbrug af hjerte-karmedicin

Hjerte-karmedicin er blevet den store bestseller for medicinalindustrien - også i Danmark. Men konkurrencen er benhård.

Foto: Colourbox

Det er suverænt mest hjerte-karmedicin, der bliver langet over disken i landets apoteker.

Ifølge netop offentliggjorte tal fra Apotekerforeningen udgjorde forbruget af medicin til hjerte- og karsygdomme 42 pct. af det samlede medicinforbrug i Danmark målt i døgndoser i 2012.

Der blev i alt forbrugt lidt under 1,3 mia. døgndoser i 2012, svarende til en stigning på 2,9 procent i forhold til 2011. I 2008 var forbruget godt 1,1 mia. døgndoser. Forbruget er dermed steget med knap 16 pct. på fire år.

Dernæst psykiske lidelser

På andenpladsen følger medicin udskrevet til psykiske lidelser. Med knap 260 mio. døgndoser er der dog langt op til forbruget af hjerte-karmedicin.

Mens forbruget er massivt, så udgør udgifterne til hjerte- og karmedicin kun omkring 10 pct. af de samlede medicinudgifter.

"Det skyldes blandt andet patentudløb, generisk konkurrence og apotekernes effektive substitution til det billigste lægemiddel," skriver Apotekerforeningen.

Danskernes mest brugte lægemiddel er det kolesterolsænkende middel simvastatin. I 2012 udleverede apotekerne 174 mio. døgndoser, hvilket er et fald på 1,3 pct. i forhold til 2011.

"Året 2012 er første gang i omkring 20 år, hvor der kan konstateres fald i forbruget af simvastatin, der hidtil har haft meget  høje vækstrater helt op til 100 pct. Faldet i 2012 hænger blandt andet sammen med en forskydning af forbruget over mod det nyere kolesterolsænkende lægemiddel, atorvastatin, hvor patentet udløb i 2012, og priserne faldt," forklares der om medicinen i rapporten.

Astma dyrest

Målt på omsætningen i kroner for apotekerne i 2012 var formoterol (Symbicort) derimod det mest købte lægemiddel. Formoterol, der er et lægemiddel mod luftvejssygdomme som astma og KOL, omsatte i 2012 for knap 254 mio. kr.

"De fleste lægemidler, der ligger højt på listen over de mest omsatte på apotek målt i kroner, er relativt dyre. Eksempelvis var den gennemsnitlige indkøbspris for formoterol 11 kr. per døgndosis i 2012. Omvendt koster danskernes mest brugte receptpligtige lægemiddel, simvastatin, kun 11 øre per døgndosis målt i apotekets indkøbspriser."

 Lif vil gøre op med apoteksrabatter

 Apoteker skal sænke priserne på medicin

 Kopiindustri: Konkurrencen sikrer gode priser 

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier