Lif vil gøre op med apoteksrabatter

Lægemiddelproducenterne vil gøre op med de såkaldte omkostningsrabatter, som apoteker får, hvis de handler ind på en måde, der letter omkostningerne for grossisterne. Rabatten er et godt stykke over 100 mio. kr. årligt.
Foto: STINE BIDSTRUP
Foto: STINE BIDSTRUP

Danske apoteker skal ikke længere have rabat, hvis de køber medicin på en måde, der letter omkostningsbyrden for medicingrossisterne. Det mener Lægemiddelindustriforeningen (Lif), der påpeger, at rabatterne skaber tvivl om apotekernes troværdighed. Det skriver Børsen.

Samtidig er Lif langt fra overbevist om, at der altid er sammenhæng mellem færre omkostninger og de rabatter, apotekerne får, sådan som loven kræver det.

"Man skal godt nok forestille sig, at der har kørt rigtig mange lastbiler rundt på de danske veje med meget få pakninger for, at den effektiviseringsgevinst overhovedet er skabt," siger vicedirektør i Lif Henrik Vestergaard til avisen.

Rabatter rammer producenter

Siden 2004 er der givet mere end 1,2 mia. kr. i rabatter, og de seneste tal fra 2011 viser rabatter på ca. 163 mio. kr. Heraf ryger halvdelen i statskassen, hvilket der budgetteres med i de offentlige budgetter.

Også grossistforeningen kalder rabatterne for en ekstra skat eller afgift, netop fordi så stor en andel går til staten, og ifølge Henrik Vestergaard betyder strukturen, at staten ingen incitamenter har for at fjerne muligheden.

Rabatterne er et problem for producenterne, fordi grossisterne sender regningen videre til dem, da det er grossisternes eneste indtægtskilde.

Minister: fin løsning

Sundhedsminister Astrid Krag er da heller ikke overraskende tilhænger af den nuværende løsning. Hun mener netop, at reguleringen af rabatterne skaber uvildighed hos apotekerne:

"Der er jo ingen garanti for, at producenterne vil sætte priserne ned, hvis rabatterne forsvandt. Men når det er sagt, så er jeg opmærksom på, at der her kan være forskellige problemstillinger i den nuværende lovgivning. Og derfor er i vi i ministeriet også i gang med at se på, hvordan reglerne kan ændres," siger Astrid Krag til Børsen.

Samtidig har regeringen dog for nylig fremsat et forslag om at udvide rabatordningen, sådan at det ikke kun er fuld-sortiment-grossister, der kan tilbyde rabatter men også andre leverandører af lægemidler.

Det forslag møder imidlertid modstand på begge sider af bordet, og både Lif, grossistforeningen Megros, og Danmarks Apotekerforening er imod den.

"Vi er bekymrede for den bekendtgørelsesændring fra Sundhedsministeriet, der lægger op til, at en konkret leveranddør/producent kan yde rabatter til apoteket, idet man risikerer præperatspecifikke rabatter, og det er vi skeptiske over for, fordi vi risikerer, at apotekets uafhængighed kommer under pres," siger Dan Rosenberg Asmussen, der er viceadm. direktør i forenigen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også