MedWatch

Professor truer med "civil ulydighed" i aktiesag

Hvis regeringen lykkes med at begrænse lægers ret til investeringer i medicinalindustrien, vil professor og overlæge udvise ”civil ulydighed”.

Foto: Colourbox

Det tidligere folketingsmedlem for Liberal Alliance, professor, overlæge dr. med Niels Høiby, truer nu direkte sundhedsminister Astrid Krag (SF) og regeringen med ”civil ulydighed”, hvis ministeren forbyder eller begrænser lægers og andre sundhedspersoners ret til at investere deres penge, som de vil.

Truslen fremsættes tirsdag i et læserbrev i dag i Jyllands-Posten.

Det sker i kølvandet på, at en arbejdsgruppe foreslår, at lægers mulighed for at investere i aktier i lægemiddel- og medicoindustrien begrænses. Sundhedsministeren er dog gået skridtet og har opfordret til et totalt opgør med lægers mulighed for at købe aktier eller anparter i deres egen branche.

Det rammer pensionisttilværelsen

Niels Høiby skriver bl.a. , at han for nylig blev anbefalet af en chefstrateg i banken at have en overvægt af medicinalaktier.

”Astrid Krags planer om at forbyde eller begrænse lægers ret til at investere deres pensionsmidler og evt. andre midler bedst muligt gør således, at læger stilles dårligere end andre, hvad angår mulighederne for at spare op til alderdommen.”

”Med andre ord vil hendes planer for vores aktive arbejdsliv have indvirkning på vores pensionisttilværelse, som jo gennemsnitligt bliver længere og mindre sygdomsfyldt end vore forældres og derfor kræver en så sund økonomi som muligt for mange pensionister,” pointerer han og kalder det ”rendyrket diskrimination af læger og andre ansatte i sundhedssektoren.”

I modstrid med ligestillingsloven

”Planerne må også være i modstrid med ligestillingsloven, så jeg håber, at ligestillingsminister Manu Sareen vil ytre sig om dem. Hvis planerne bliver ført ud i livet, vil jeg ikke efterleve dem, men udvise ”civil ulydighed”, og jeg håber, at mange andre kolleger vil gøre det samme,” tordner professoren.

Minister forsvarer sig

I samme avis forsvarer sundhedsministeren sig i dag i et andet læserindlæg mod angreb fra en anden læge for nylig, nemlig Torben Ishøy. Hun skriver bl.a.:

"Patienterne skal trygt kunne lytte til lægernes råd og stole på, at de ordinerer et bestemt lægemiddel uden at skulle spekulere over, om lægens rådgivning og medicinordinering sker ud fra private interesser. Det mener jeg ikke bare må være i patienternes interesse, det er absolut også af hensyn til lægerne selv, at patienterne skal have fuld tillid til, at de alene handler ud fra lægefaglige interesser. Derfor har jeg også svært ved at forstå, at læge Torben Ishøy kalder mit forslag om, at læger ikke bør eje aktier i medicinalindustrien, ”ynkeligt”.”

Krag vil forbyde læger at investere i deres egen branche 

Astrid Krag gik solo om aktier 

"Det vil udhule grundlaget for branchen"

Venstre går til angreb: Ministeren er "til grin" 

 

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier