MedWatch

Studie: Hjernelæsioner kan forklare Alzheimers

Et nyt studie af Alzheimerspatienter indikerer, at forekomsten af mindre hjernelæsioner kan være en sekundær grund til sygdommen og kan bruges til at forudsige den.

Foto: Polfoto

Et nyt klinisk studie peger på, at man kan diagnosticere patienter med Alzheimers sygdom på baggrund af antallet af mindre hjernelæsioner – såkaldte white matter hyperintensities. Det skriver Medical News Today.

De fleste eksperter mener ellers, at den væsentligste grund til udvikling af Alzheimers, og dermed også en god måde at diagnosticere for sygdommen på, er ophobningen af såkaldte beta-amyloid i hjernen.

Derfor har de fleste forsknings- og medicinudviklingsprojekter da også fokuseret på denne årsag til sygdommen. Men det nye studie, som er udgivet i tidsskriftet JAMA Neurology, indikerer altså, at de små hjernelæsioner kan være en sekundær grund til forekomsten af Alzheimers.

Studiet undersøgte 100 personer, hvoraf en femtedel var diagnosticeret med sygdommen, en femtedel var fuldstændig raske, mens de resterende 60 pct. havde en mild nedsættelse af hjernefunktionen. Man testede dem for ophobningen af beta-amyloid i hjernen og foretog samtidig MR-scanninger for at fastslå omfanget af hjernelæsioner.

Og forskerne opdagede, at begge faktorer kunne bruges til at påvise forekomsten af Alzheimers.

Yderligere bevis for sygdommen

Blandt testpersoner med forhøjede beta-amyloid niveauer, havde de patienter, som allerede var diagnosticeret med Alzheimers, også flere hjernelæsioner. Blandt personerne med mild nedsættelse af hjernefunktionen viste det sig, at både beta-amyloid ophobningen og antallet af hjernelæsioner kunne forudsige sygdommen, skriver Medical News Today.

Forskerne fastholder, at beta-amyloid er en væsentlig grund til Alzheimers, man da nogle mennesker har forhøjede beta-amyloid-niveauer uden at udvikle sygdommen, mener de, at der skal mere til at forklare udviklingen af sygdommen.

”White matter hyperintensities bidrager til udviklingen af Alzheimers sygdom, og – set i forhold til væsentlig amyloid-ophobning – kan de være det yderligere bevis, som er nødvendigt for den kliniske manifestation af sygdommen,” skriver forskerne ifølge nyhedskilden.

De medgiver dog samtidig, at det kliniske forsøg var af et noget begrænset omfang, og at der er brug for større studier af forholdet mellem mindre hjernelæsioner og udviklingen af Alzheimers sygdom.

 Skrinlagt Alzheimersmiddel udvalgt til nyt studie

 EMA godkender Alzheimers-test

 Gigant indleder nyt Alzheimersstudie 

Mere fra MedWatch

Novo Nordisk afsætter yderligere en milliard i fabriksbyggeri

Novo Nordisk udvider sidste års kæmpeinvestering på 17 mia. kr. med yderligere en mia. kr. til opførslen af endnu en fabrik i Kalundborg samt udvidelse af to nuværende produktionsanlæg. Omkring 420 nye stillinger ventes nu som samlet resultat.  

Evaxion sikrer sig mulighed for at rejse 100 mio dollar

Biotekselskabet Evaxion Biotech, der arbejder med udviklingen af vacciner og immunterapi baseret på kunstig intelligens, har sikret sig muligheden for at rejse 100 mio. dollar til finansieringen af selskabets drift i tider med uro på de finansielle markeder. Rettidig omhu, lyder det fra den adm. direktør.

CHMP vil fjerne 100 kopi-midler fra det europæiske marked

Efter svindel med kliniske forsøg hos den indiske CRO Synchron Research Service anbefaler lægemiddelkomiteen CHMP under det europæiske lægemiddelagentur at suspendere markedsføringstilladelser til omkring 100 generiske lægemidler på det europæiske marked.

Ny finansdirektør vil skabe forandring hos WSA

Høreapparatkoncernen WS Audiologys nye finansdirektør, Marianne Wiinholt, er den femte af slagsen siden fusionen i starten af 2019, og kun en måned inde i hendes ansættelse varsler hun store strukturelle ændringer. 

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier