Ny forskning: Gen effektiviserer kemo

Ny forskning viser, at et af kroppens gener hjælper til med at effektivisere kemoterapi til kræftpatienter.
Foto: Mesoblast / PR
Foto: Mesoblast / PR
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Forskere fra Købehavns Universitet har fundet frem til, at et af kroppens egne gener kan være til stor hjælp, når patienter udsætter for behandling med kemoterapi i et forsøg på at komme kræftsygdomme til livs. Det skriver Ritzau ifølge DR Nyheder.

"Vores nye resultater viser, at genet FBH1 er afgørende for, at nogle former for kemoterapi bliver virksomt i kroppen og kan dræbe kræftcellerne," siger lektor Claus Sørensen, som leder forskerholdet bag resultaterne.

"Hvis man kan finde en anvendelig metode til at skrue op for genet, kan man altså udnytte kroppens egne ressourcer til at øge effekten af kræftbehandling."

Danner DNA-skader

Genet FBH1 hjælper til med at danne DNA-skader, der gør, at de syge kræftceller ikke kan dele sig eller reparere sig selv, og det slår i sidste ende cellerne ihjel.

Forskerne har brugt en såkaldt RNA interferens-metode, til at finde frem til om gener i det menneskelige arvemateriale er vigtige i forhold til behandling med kemoterapi.

"Ved enkeltvis at fjerne forskellige gener fra kræftceller med metoden og derefter udsætte cellerne for behandling med kemoterapi, fandt vi ud af, at genet FBH1 er helt afgørende for effekten," siger postdoc Kasper Fugger.

Nu vil forskergruppen undersøge forekomsten af  mutationer i FBH1, så behandlingen gøres endnu bedre, og om de kan øge aktiviteten af FBH1 i kræftceller.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også