MedWatch

Trafikstøj og diabetes kædet sammen

Støj fra vejtrafik øger risikoen for diabetes. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Foto: Colourbox

En ny undersøgelse kæder nu trafikstøj sammen med diabetes.

"Baseret på vores oplysninger bliver cirka 1400 danskere diagnosticeret med diabetes årligt som følge af støj fra vejtrafikken. Det svarer til cirka fem procent af alle nye diabetes tilfælde," siger Mette Sørensen, seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse, til dr.dk.

I samarbejde med Aarhus Universitet, Miljøstyrelsen og Rambøll har hun foretaget den første undersøgelse nogensinde af sammenhængen mellem udviklingen af diabetes og trafikstøj.

Hendes forskning har tidligere påvist, at trafikstøj fører til et højere antal slagtilfælde, og det er angiveligt trafikstøjens indflydelse på stressniveauet og søvnen, der er nøglen.

Sporet adresser

"Vi ved, at trafik forstyrrer os og stresser os. Vi tror, det især er påvirkningen på nattesøvnen, der har betydning. Stress og søvnforstyrrelser er tidligere fundet at hænge sammen med udviklingen af diabetes, herunder insulin resistens, højere niveau af glukose i blodet og ændringer i appetitten."

Forskerne har anvendt data fra "Kost Kræft og Helbred undersøgelsen", hvor mere end 57.000 i alderen 50-64 år fra København og Århus deltog i perioden 1993-1997. Derefter har forskerne sporet deltagernes adresser fra 1988 til 2006 og beregnet støj fra vejtrafikken på adresserne.

 Forskere finder årsag til diabetesdefekt

 D-vitamin kædes sammen med diabetes 

Mere fra MedWatch

Novo Nordisk når aktiemilepæl

Novo Nordisk er nu er over 2000 mia. kr. værd på børsen. Selskabet har en ”imponerende evne til konstant at grave dybt i værktøjskassen,” lyder det fra aktiechef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier