MedWatch

Kolesterolpiller øger kræftoverlevelse

Ny dansk registerforskning viser, at kræftpatienter, der tager kolesterolsænkende medicin, har bedre chancer for at overleve.

Der er en sammenhæng mellem de kolesterolsænkende piller statiner og kræftoverlevelsen. Det viser ny dansk forskning, der er baseret på de unikke danske registre, som forskere i Danmark har adgang til.

Kolesterolpillerne øger tilsyneladende chancen for at overleve med 15 pct., skriver Berlingske. Undersøgelsen offentliggøres i dag i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Danske registre

Undersøgelsen baserer sig på samtlige 300.000 kræftpatienter i Danmark siden 1995, og fordi danske forskere har mulighed for at følge CPR-numre rundt i flere forskellige sundhedsregistre for at finde sammenhænge, har man kunnet nå frem til resultaterne. 18.000 af de 300.000 kræftpatienter har i mellemtiden taget statiner.

”Det er helt enestående, at vi i de nordiske lande kan lave denne type forskning på grund af vores nationale registre,” siger Sune Fallgaard Nielsen, seniorforsker ved Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev Hospital og Københavns Universitet, til Berlingske.

Der skal flere undersøgelser til for at afdække, hvorvidt fx en mulig sundere livsstil for patienter plaget af for høje kolesteroltal har indflydelse på tallene.

 Flere år langt studie positivt for selen

 Let forhøjet blodsukker-værdi øger risiko for hjertesygdomme

 Kræft-formand: vrangforestilling i brug af medicin 

 Analyse: Psoriasis øger risikoen for diabetes 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier