Styrelse på vej med nye regler for kosttilskud

Fødevarestyrelsen er på trapperne med nye retningslinjer for kosttilskudsbranchen: Styrelsen hæver bl.a. grænsen for D-vitaminindhold i kosttilskud - og så er der nye regler for tilskud til børnevitaminer.
Solen er kilde til D-vitamin, men den skinner nogle gange for lidt. | Foto: Tycho Gregers/JP
Solen er kilde til D-vitamin, men den skinner nogle gange for lidt. | Foto: Tycho Gregers/JP

Danskerne kan roligt spise mere D-vitamin, som vi ikke får så meget af fra kosten eller solen, til gengæld får vi masser af A-vitamin fra ikke mindst leverpostejen.

Det er nogle af konklusionerne, der kan uddrages af det udkast til en ny bekendtgørelse om kosttilskud, som Fødevarestyrelsen netop har sendt til høring i blandt andet kosttilskudsbranchen.

”Når grænserne er trådt i kraft, skal alle kosttilskud markedsført på det danske marked overholde de nye regler. Der vil dog være en overgangsperiode, hvor man kan anvende både de gamle og de nye grænser,” siger ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen Søren Langkilde til MedWatch.

Det omdiskuterede D-vitamin

Et af de mest omdiskuterede vitaminer herhjemme er D-vitamin, hvor nogle eksperter mener, at danskerne er klart i underskud, mens andre, måske især sundhedsmyndighederne, trækker i den anden retning.

Diskussionen går både på, hvilket niveau, der skal være i kroppen, hvor meget man bør supplere med dagligt via kosttilskud, og hvad der er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. I forbindelse med den nye bekendtgørelse gælder ændringen den sikkerhedsmæssige vurdering.

Grænser hæves

Og netop på D-vitaminfronten skruer Fødevarestyrelsen op for de grænser, som styrelsen mener, der kan være for indholdet af D-vitamin i kosttilskud. Den beslutning hænger sammen med, at Den Europæiske Fødevareautoritet (EFSA) har fastsat en højere grænse for, hvor meget man kan tåle at indtage af D-vitamin fra alle kilder til dette vitamin.

”Dermed er der rum for, at grænsen for dagligt indtag sættes op til 90 mikrogram for voksne. Det er ret meget, men det skal ses i lyset af, at der ikke er sikkerhedsmæssige bekymringer i det, og så skal det ses i lyset af, at vi får meget lidt fra kosten og særligt i vinterhalvåret meget lidt fra sollyset,” påpeger Søren Langkilde.

Baseret på kosten

Generelt er det DTU Fødevareinstituttet, der gennemfører undersøgelser af vores kost, altså hvordan vi danskere spiser. De informationer sammenholder styrelsen med det, man totalt kan indtage af  det enkelte vitamin eller mineral ifølge de grænser, der er udstukket af EFSA.

Nye regler for børnetilskud

Det andet element i bekendtgørelsen er, at Fødevarestyrelsen introducerer grænser for, hvor meget der må være i børnevitamin-præparater, så man sikrer, at børn, der kan tåle lidt mindre af mineraler og vitaminer, ikke får for meget. I dette tilfælde gælder det markedsføring over for børn i alderen 1-10 år.

”Der har ikke tidligere været fastsat lovgivningsmæssige grænser. Og når man ser på markedet, så indeholder præparaterne til børn ofte den 100 procent anbefalede tilførsel for børn. Det er vi ikke bekymret over, men nu sætter vi nogle lovgivningsmæssige grænser, så kosttilskudsproducenterne har noget at holde sig til,” påpeger Søren Langkilde.

Hvad med den daglige vitamin?

Der har de seneste måneder været en hed debat om vitaminer i kølvandet på en kritisk rapport om antioxidanter i form af vitamin A, E og beta carotene. En debat, som kilder i kosttilskudsbranchen har kritiseret for at være direkte skadelig for det generelle sag af vitaminer herhjemme.

Så for lige at få klarhed:

Anbefaler i, at man tager en daglig multivitamin, som der jo har været en del debat om?

”Vi anbefaler, at vi som udgangspunkt dækker indtag gennem varieret kost, og hvis man spiser sundt og varieret, kan man få dækker sit behov for langt de fleste vitaminer og mineraler gennem kosten. Vi anbefaler således ikke en daglig multivitamintablet, men vi fraråder det heller ikke – der er ingen sikkerhedsmæssige bekymringer.”

Positive tendenser i kosttilskudsbranchen i 2011

Sundhedsanprisning af selen-berigede fødevarer får EU-godkendelse 

Både for højt og for lavt indhold af D-vitamin skadeligt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også