MedWatch

Blodprøve kan forudsige leddegigt

En simpel blodprøve kan udpege gigtpatienter så tidligt, at det gør en forskel for behandlingen, viser ny, dansk forskning.

Foto: Colourbox

En blodprøve kan i fremtiden være alt, hvad der skal til for at forudsige, om en patient vil udvikle sygdommen leddegigt. En dansk forskergruppe har nemlig undersøgt en stor mængde gamle blodprøver og fundet en sammenhæng mellem den såkaldte reumafaktor også kaldet "gigtfaktor" og patienter, der har udviklet sygdommen, skriver Berlingske.

"Vi viser, at en simpel blodprøve kan afsløre, om man har forhøjet risiko for at udvikle leddegigt langt ude i fremtiden. Det er første gang, nogen kan pege på en metode til at forudsige leddegigt, hvor tidlig opdagelse er svær og samtidig vigtig for prognosen," siger Børge Nordestgaard, som er professor og overlæge på Københavns Universitet og Herlev Hospital.

"Der er en meget tydelig sammenhæng. En fordobling af reumafaktor i blodet over 10 år tredobler risikoen for leddegigt. De højeste niveauer, vi målte, er forbundet med 26 gange højere risiko," fortsætter han.

Biologiske lægemidler mod leddegigt står for nogle af de største udgifter på det danske medicinbudget, og med opdagelsen håber forskerne, at samfundet kan spare i udgifterne til den dyre medicin.

En tidlig indsats giver nemlig større chance for, at de ældre og konventionelle præparater kan slå betændelsen ned uden brug af de dyre biologiske midler.

Resultaterne af undersøgelsen bliver fredag offentliggjort i tidskriftet British Medical Journal.

Støtte til bedre styring af udgifter til medicin

Forskere advarer mod populært gigtmiddel

Nanoscanner skal afsløre gigtens gåde 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier