MedWatch

MR-scannere kan skade koncentrationsevnen

Et eksperimentelt studie, som netop er blevet offentliggjort online i tidsskriftet Occupational and Environmental Medicine, viser, at MR-scannere kan have en indvirkning på en persons koncentrationsevne og arbejdshukommelse.

Studiet involverede 31 testpersoner, som blev udsat for den elektromagnetiske stråling fra en MR-scanner ved tre forskellige intensitetsniveauer på henholdsvis 0, 0,5 og 1 Tesla, mens de bevægede hovedet på ganske normal vis.

Efter hvert strålingsniveau blev testpersonerne bedt om at udføre en række kognitive opgaver, heriblandt såkaldt visual tracking og bevægelse, mens også mere almindelige funktioner såsom koncentration og hukommelse blev undersøgt. Prøverne havde ikke noget med personens generelle intelligens at gøre.

Resultaterne viste, at personerne havde sværere ved at udføre komplekse kognitive opgaver, og at reaktionsevnen var nedsat ved det højeste strålingsniveau.

Stadig uklart

Det er arbejdshukommelsen som bruges ved komplekse opgaver, hvilket indikerer, at det er den, som strålingen har en indvirkning på, siger forskerne bag studiet. Ved det højeste strålingsniveau oplevede nogle testpersoner endda fysiske symptomer såsom en metallisk smag i munden, svimmelhed, hovedpine og kvalme.

”De specifikke implikationer og mekanismer forbundet med denne subtile, akutte indvirkning er stadig uklare,” siger forskerne.

Men introduktionen af stadig mere kraftfulde MR-maskiner har ført til, at patienter og ansatte er mere udsatte for den elektromagnetiske stråling:

"Indtil videre har man mest evalueret sundheds- og sikkerhedsproblemerne for patienterne, men mulige konsekvenser er ekstremt vigtige for ansatte -rengøringpersonale og MR-teknikere - eftersom de konstant bliver udsat for statisk magnetisk stråling,” tilføjer de.

 Ekspertpanel skal vælge mellem Skejby og Riget

 Dansk opfindelse effektiviserer kampen mod kræft

 Forskere undersøger nye strålingsmetoder 

Mere fra MedWatch

Prisstigninger på medicin får hver femte til ikke at købe

Én ud af fem patienter i en ny undersøgelse har det seneste år oplevet ikke at have råd til at købe deres ellers lægeordineret medicin – blandt andet på grund af de prisstigninger, der sker som følge af, at priserne bliver forhandlet hver 14. dag.

Rekordmange danske virksomheder på sundhedsmesse i Mellemøsten

Antallet af danske life science-virksomheder, der i år deltager på messen Arab Health i Dubai, slår rekord, og det giver god mening, for messen, der skydes i gang i dag, mandag, er den vigtigste i Mellemøsten, der er blevet et yderst attraktivt eksportmarked for leverandører af blandt andet medicoteknisk udstyr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier