MedWatch

MR-scannere kan skade koncentrationsevnen

Et eksperimentelt studie, som netop er blevet offentliggjort online i tidsskriftet Occupational and Environmental Medicine, viser, at MR-scannere kan have en indvirkning på en persons koncentrationsevne og arbejdshukommelse.

Studiet involverede 31 testpersoner, som blev udsat for den elektromagnetiske stråling fra en MR-scanner ved tre forskellige intensitetsniveauer på henholdsvis 0, 0,5 og 1 Tesla, mens de bevægede hovedet på ganske normal vis.

Efter hvert strålingsniveau blev testpersonerne bedt om at udføre en række kognitive opgaver, heriblandt såkaldt visual tracking og bevægelse, mens også mere almindelige funktioner såsom koncentration og hukommelse blev undersøgt. Prøverne havde ikke noget med personens generelle intelligens at gøre.

Resultaterne viste, at personerne havde sværere ved at udføre komplekse kognitive opgaver, og at reaktionsevnen var nedsat ved det højeste strålingsniveau.

Stadig uklart

Det er arbejdshukommelsen som bruges ved komplekse opgaver, hvilket indikerer, at det er den, som strålingen har en indvirkning på, siger forskerne bag studiet. Ved det højeste strålingsniveau oplevede nogle testpersoner endda fysiske symptomer såsom en metallisk smag i munden, svimmelhed, hovedpine og kvalme.

”De specifikke implikationer og mekanismer forbundet med denne subtile, akutte indvirkning er stadig uklare,” siger forskerne.

Men introduktionen af stadig mere kraftfulde MR-maskiner har ført til, at patienter og ansatte er mere udsatte for den elektromagnetiske stråling:

"Indtil videre har man mest evalueret sundheds- og sikkerhedsproblemerne for patienterne, men mulige konsekvenser er ekstremt vigtige for ansatte -rengøringpersonale og MR-teknikere - eftersom de konstant bliver udsat for statisk magnetisk stråling,” tilføjer de.

 Ekspertpanel skal vælge mellem Skejby og Riget

 Dansk opfindelse effektiviserer kampen mod kræft

 Forskere undersøger nye strålingsmetoder 

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier